Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Soutěž Máme vybráno vrcholí. Svým hlasem můžete podpořit záchranu varhan z rokycanského kostela

20.06.2023 10:11

Institut pro památky a kulturu je nezisková organizace, která provozuje informační portál PROPAMÁTKY. Institut již dvanáctým rokem vyhlašuje soutěž Máme vybráno, ve které se věnuje sbírkám, které jsou vyhlášené na záchranu památek.

varhany z rokycanského kostela Panny Marie Sněžné

První kolo soutěže určilo krajské vítěze, kteří postoupili do druhého kola, aktuálně probíhá druhé kolo, ve kterém veřejnost určí, jak si jednotlivé projekty rozdělí celkem 100 tisíc Kč. Mezi 14 krajských reprezentantů se za Plzeňský kraj probojovaly varhany z rokycanského kostela Panny Marie Sněžné, které vyhrály první kolo hlasování.

Sbírku na rekonstrukci rokycanských varhan organizuje spolek Rokycanští patrioti. „Moc děkujeme všem, kteří jste hlasovali v prvním kole soutěže veřejných sbírek na obnovu památek pro naši sbírku na restaurování varhan v rokycanském kostele! Díky vašim hlasům jsme postoupili dále. V druhém kole se hlasuje již pouze pro jednu památku z každého kraje a naše sbírka jako vítěz prvního kola reprezentuje Plzeňský kraj,“ informoval o úspěchu v soutěži spolek.

Hlasovat je možné do 31. srpna 2023. Každá z uvedených sbírek obdrží finanční příspěvek dle počtu zaslaných hlasů. Hlasovat můžete zde.

Rokycanské varhany pocházejí z roku 1723. Celkové náklady na opravu varhan jsou dle spolku Rokycanští patrioti ve výši okolo čtyř milionů korun, každá finanční podpora je tedy vítaná.

„Varhany v kostele Panny Marie Sněžné jsou cenným nástrojem. Jedná se o josefínský konfiskát z kostela sv. Michaela na Starém Městě pražském a jediné varhany z pražského kostela, které opustily Prahu. Pocházejí z roku 1723 a postavil je pražský varhanář Leopold Spiegel. Roku 1898 vestavěla pražská firma Rejna a Černý do původní barokní skříně nový romantický čtrnáctirejstříkový varhanní stroj,“ připomíná historii medailonek v soutěži Máme vybráno.

O samotné sbírce na opravu varhan z rokycanského kostela Panny Marie Sněžné se více dozvíte zde.

Foto Rokycanští patrioti

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT