Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lesy jsou plné hub!

25.07.2011 12:38

V lesích právě roste spousta hub! Ochránci přírody z Rokycanska ale upozorňují i na špatné chování některých houbařů!

V lesích právě roste spousta hub! Ochránci přírody z Rokycanska ale upozorňují i na špatné chování některých houbařů!

Sběr hub je i na Rokycansku oblíbenou činností malých i velkých houbařů. "Pavel Polomis z Klabavy se svým vnukem Románkem Cvalínem nasbírali během nedělního odpoledne více než sto pravých hřibů v nedalekých lesích," podělil se o houbařskou radost autor fotografií, předseda rokycanských ochránců přírody Pavel Moulis a dodal: "V posledních dnech začaly růst houby nejrůznějších druhů. I přesto, že začátkem letošní houbařské sezóny to vypadalo, že houby nebudou, nyní je jich v lesích skutečně dostatek. Počasí posledních dnů houbám vyloženě přeje a podle toho to také v lesích vypadá," vzkazuje Moulis s tím, že auta lemující okraje lesních cest by nevadila, ale jsou i řidiči, kteří svého ´plechového´ miláčka zaparkují uprostřed cesty či hluboko v lese. "Nejen, že se vystavují finančnímu postihu, ale především brání případnému zásahu hasičů v případě požáru nebo hospodaření v lesích. V těchto dnech na řadě míst probíhá těžba dřeva, jeho zpracování a především odvoz. Dlouhé vyvážecí soupravy tak mohou mít problém při vyjíždění z lesa!"

Nájezdy houbařů tak kritizují nejen lesáci, ale i mykologové, kteří mají obavy z pustošení hub. "Obavy neskrývají ani myslivci, sběrači hub, třeba i nevědomky plaší zvěř, která nemá dostatek klidu na odpočinek a je v podstatě stále v pohybu nebo se zdržuje v polích, kde probíhá sklizeň. Zvěř se tak postupně uchyluje do kukuřičných lánů, kde může způsobovat škody, které se pochopitelně nelíbí ani zemědělcům. Je tedy potřeba si uvědomit, že v současném období je na zvířecí obyvatele lesů činěn mimořádný tlak, a tak by neškodilo více ohleduplnosti," připomněl Moulis a pokračoval: "Do lesů tak míří v této době nejen houbaři, pejskaři, turisté, jezdci na koních, ale i cyklisté a v poslední době stále více i motorkáři a čtyřkolkáři, kteří svým neopatrným chováním narušují klid a ticho, tedy to, pro co je les tak vyhledáván. Vyzýváme tedy všechny, kteří do lesa půjdou z jakéhokoli důvodu, aby se zde chovali s vědomím, že zde nejsou sami, ale zároveň i opatrně, neboť mimo jiné v lesích v brzké době začne i hlavní lovecká sezóna, takže je les i ze strany myslivců intenzivněji navštěvován!"

Foto: Roman Cvalín (vlevo) a jeho dědeček Pavel Polomis z Klabavy s úlovkem pravých hřibů, které nasbírali během nedělního odpoledne, autor Pavel Moulis.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství