QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zdravotníci se mohou registrovat k očkování, vakcína pro ně ale není

27.01.2021 8:16

Registrační systém k očkování proti covidu-19 pro zdravotníky byl spuštěn v úterý 26. ledna někdy kolem druhé hodiny odpolední. Pracovníci čekali netrpělivě na otevření systému několik hodin.

IMG_1496

Kvůli nedostatku vakcíny bude ale systém sloužit spíš jen pro přihlášení než k rezervaci termínů. Odložena bude registrace i pro další skupiny obyvatel, která se měla spustit 1. února. Premiér Andrej Babiš uvedl, že se systém otevře, až bude dostatek vakcíny. Již v první hodině po spuštění systému se podle mluvčího Národní agentury pro komunikační a informační technologie Lukáše Trnky registrovalo přes dva tisíce zájemců.

Problém je ten, že pořád mají v systému přednost lidé nad 80 let. „Je to nastaveno tak, že jedeme dál dle věku 80 plus. Až následně se budou posouvat na zdravotnický personál,“ uvedl vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.

Dále pak přijdou na řadu lidé starší 65 let, chronicky nemocní s vybranými vážnými nemocemi nebo lidé ve vybraných povoláních důležitých pro chod státu, jako jsou policisté, vojáci nebo učitelé. V rámci skupiny jsou lidé rozděleni do pásem podle rizika, ve vyšším budou mít přednost. Nejdříve by se měli dočkat nejstarší, naopak mezi posledními jsou učitelé.

Pro celou Evropu jsou pro příští tři týdny snížené dodávky očkovací látky od firem Pfizer/BioNTech asi o pětinu. Podaří se ale očkovat dříve plánovaný počet lidí díky tomu, že výrobce i úřady povolili z jedné lahvičky získávat šest místo původně plánovaných pěti dávek.

Foto: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24