Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Železárny Hrádek musí platit! Inspekce jim vyměřila pokutu milion a půl

10.06.2015 19:17

Česká inspekce životního prostředí vyměřila Železárnám Hrádek pokutu milion a půl za "kšeftování" s odpadem ze strusky. Materiál s vysokým obsahem chromu a niklu šel i na výspravy silnic.

IMG_4506

Pokutu milion a půl by měla zaplatit bývalá společnost Železárny Hrádek za to, že dodávala stavebním společnostem odpad ze zpracování strusky. Firmám ale společnost neřekla, o jaký materiál se skutečně jedná. Materiál s nadlimitními hodnotami nekterých prvků šel například na opravy silnic i lesních cest.

Pokutu společnosti Reality Hrádek, bývalé Železárny Hrádek, vyměřili inspektoři České inspekce životního prostředí z oddělení odpadového hospodářství. Podle jejich výsledků šetření firma nelegálně předala odpad ze zpracování strusky dalším 25 stavebním společnostem a neuvedla, o jaký materiál ve skutečnosti jde.

"Přes deset tisíc tun této odpadní strusky, v níž byly překročeny zákonné limity pro chrom a nikl, pak stavební firmy použily k opravám silnic, lesních cest, zásypům kanalizace a jako příměs do betonových podlah,“ uvedla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu Plzeň, který se případem zabýval.

Pokuta byla sice uložená už před čtyřmi lety, jenomže doteď běžela mašinérie jednotlivých protikroků a nakonec padla i žaloba. "Proti pokutě, kterou ČIŽP uložila už v roce 2011, se firma odvolala. Ministerstvo životního prostředí ji však potvrdilo. Společnost neuspěla ani se soudní žalobou, v níž si stěžovala na likvidační výši sankce. Městský soud v Praze letos v květnu žalobu zamítl s tím, že firma dlouhodobě přežívá i s kumulovanou ztrátou z minulých let ve výši téměř 1,5 miliardy korun. Pokuta tak nabyla právní moci," informovala ČIŽP.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
PK právník pracovní místo
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT