Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Líně slavily 900 let od svého vzniku, máme FOTKY!

22.06.2015 11:07

Oslavy 900. výročí proběhly tento víkend v obci Líně na severním Plzeňsku. Dvoudenní program nabídl hudbu spousty různých žánrů, divadelní vystoupení a atrakce pro děti.

První písemná zmínka o obci Líně, která byla nalezena v Kladrubském klášteře, pochází z roku 1115. Letos tedy obec slavila 900 let od svého vzniku a oslavy to byly vskutku velkolepé. První den oslav byl zaměřen na mladší ročníky a nabídl mnoho známých  revivalových skupin. Druhý den oslav si užili hlavně milovníci dechovky a folklóru. Nechyběly ani divadelní představení či ukázka aerobiku.

Oslavy 900 let od vzniku obce Líně zahájil se svým divadelně – hudebním představením Soubor svazu důchodců z Líní, kteří si připravili hudební pásmo složené z několika tradičních českých písní, které si v dřívějších dobách lidé rádi zazpívali při práci. Soubor svazu důchodců funguje už několik let a vznikl na základě smlouvy mezi obcí Líně a Klubem důchodců. Z toho vyplynula pro Svaz důchodců milá povinnost, kdy připravují vystoupení pro děti v mateřské školce. U příležitosti oslav 900 let od vzniku obce si připravili rozšířené hudebně – divadelní pásmo, které poprvé prezentovali před širokou veřejností.

Toto je pro soubor první vystoupení před celou obcí.  Tradičně vystupují ve školkách, ale takto na veřejnosti je to premiéra,“ informovala QAP členka Svazu důchodců paní Milena, která se v souboru stará o zajištění hudebního doprovodu. „Musím ocenit, že všechny kostýmy, které jsou zde k vidění, si členové Svazu důchodců sami šijí ve svém volném čase. Je to úžasně obětavé, když zvážíme, že jsou to už starší lidé se zdravotními problémy. Vystoupení se aktivně zúčastňují i 80-ti letí lidé. Matkou a zakladatelkou tohoto spolku je paní učitelka Helena Svobodová, která pásmo sama vymýšlí a posléze vystoupení také režíruje,“ obdivovala činnost souboru paní Milena. Navzdory nevyzpytatelnému počasí dorazil na představení hojný počet diváků. I s deštníky nad hlavami si diváci představení užili a zazpívali si společně se souborem mnoho veselých písniček.

Poté diváky roztančily revivalové formace jako Karel Karel Gott, Michal David, ABBA, Lucie nebo Děda Mládek Illegal Band. Na úplný závěr večera zahráli i AC DC revival. Naštěstí záludné počasí neodradilo návštěvníky a akce se organizátorům velmi vydařila. Z dalších akcí obec Líně připravuje Slavnostní požehnání praporu, které je naplánováno na 12. září.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte