QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Skvrňanská knihovna není jen o čtivu! Koncerty mezi knihami slaví deset let

14.04.2024 14:54

Už desátým rokem připravuje Obvodní knihovna Skvrňany Knihovny města Plzně komorní koncerty přímo mezi regály s knihami. Postupně se zde vystřídalo přes 70 známých i méně známých písničkářů i kapel.

Jakub Noha_knihovna města Plzně

Hudba má sílu spojovat lidi a propojení s knihami a literaturou jí dává další rozměr. Knihovna se tak stává místem setkávání milovníků kultury v jejích různých podobách, pomáhá v komunitě rozvíjet kulturní povědomí a zájem o umění, podporuje kreativitu a možná někoho i inspiruje k vlastní tvorbě.

„V nejbližší době chystáme například koncert slovenského ‚postfolkového‘ dua Hmlisto (česky Mlhavo), které zajímavě spojuje současné písničkářství s jemnými vlivy folkloru a housle a pastýřské píšťaly s postrockovou elektrickou kytarou a mandolou, nebo na vystoupení plzeňské bluegrassové kapely Old Band,“ zve Jan Albrecht, vedoucí skvrňanského M-klubu a hlavní organizátor.

První, kdo posluchačům mezi skvrňanskými knihami zahrál, byl folkový písničkář Karel Vepřek v březnu roku 2014. Od té doby se v knihovně vystřídalo více než 70 různých interpretů. Mimo jiné tu vystoupil Honza Křížek, Jarda Svoboda, Petr Linhart, Raven nebo Jiří Smrž, ale také třeba méně známí hudebníci nebo místní písničkáři.

Koncerty mezi knihami, které nabízejí neotřelý zážitek spojení hudby a literatury, knihovna nově doplňuje také o autorská čtení. V současné době navíc probíhá ve skvrňanském M-klubu výstava „10 let koncertů mezi knihami“, kde jsou k nahlédnutí jak fotografie z jednotlivých vystoupení, tak zajímavé informace o konání a přípravě těchto pořadů.

Foto ilustrační Knihovna města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24