Cirkus Berousek to má v Česku těžké

09.04.2010 18:00

Do Plzně dorazil Národní Cirkus Originál Berousek a QAP pro vás zjistil, co je připraveno za novinky, jak se daří medvědím miminkům, kolik stojí nový stan a jak to má v dnešní době takový cirkus těžké. Na naše otázky odpovídal ředitel cirkusu Jiří Berousek junior.

Ředitel cirkusu Jiří Berousek s medvědím i miminky

Cirkus Berousek je již sedm generací tradičním českým cirkusem. V loňském roce získal Cirkus Berousek dokonce Zlatého lva na mezinárodním festivalu, kam bylo nominováno 60 cirkusů Evropy. A Berouskovi bezkonkurenčně vyhráli. V současné době je to ale v Česku pro Berousky velmi těžké. Stát cirkusy nepodporuje naopak množství takzvaných ochránců zvířat jim ztěžuje život. Dokonce i větší města jako jsou Hradec Králové a Plzeň jim hází klacky pod nohy. Cirkus si tedy musí vystačit úplně sám. Přitom jen denní náklady na 80 zvířat se pohybují kolem 3 000 korun. Zda uvidíte novinky, kolik stojí nový stan a jaký je boj s dobou se dozvíte od ředitele Jiřího Berouska juniora.

Jak vás přivítala Plzeň?

"Do Plzně se vracíme rádi, ale letos jsme byli překvapeni magistrátem a to tak, že nám zakázali umisťovat ve městě poutače na představení. Tudíž lidé se nemohou ihned dozvědět, že jsme tu. Proto byla na prvním představení kritická návštěvnost."

Asi to není jediné, co vás trápí ve spolupráci se státem a jeho orgány.....

"Bohužel není, v naší republice, jako jediné v Evropě, cirkusy nejen, že nemají nárok na úlevy jako třeba v sousedním Polsku, kde neplatí mýta a silniční daně, ale u nás dokonce ani stát neví, kam vlastně patříme. Jestli mezi kulturu nebo mezi zemědělce, takže spadáme pod ministerstvo zemědělství ale bez možnosti dotací."

Jaké novinky máte pro diváky připravené v letošním programu?

"Co se týká vystoupení akrobatů máme třeba unikátní číslo, které nebylo v Čechách viděno víc než 20 let. Jsou to skákači na odrazovém můstku, další novinkou jsou Poláci, kteří mají show na trampolínách, dále žonglérská vystoupení s basketbalovými míči, tenisovými raketami. Program je rozhodně hodně pestrý, troufnu si říci, že o třetinu lepší než loni."

Co nám předvedete se zvířaty?

"Pyšný jsem na drezůru exotické zvěře, které máme hodně. Vystoupí 6 velbloudů 4 zebry, 4 lamy a 2 shetlendští poníci najednou. V žádném případě se ale nebojte kvantity na úkor kvality. Dalším vystoupením je drezura medvědů, která je pro Berousky tradiční. Povedlo se nám před pěti lety po čtvrtstoletí odchovat mláďata. Takže letos už máme třetí dvojčata mezi medvědy.Proto je drezůra pouze z nových, našich medvědů."

Jak dlouho trvá příprava takového zvířecího programu?

"Pokud si zvíře připravíme tak, že má dobré základy, je poslušné tak se s ním dá pracovat poměrně rychle. My obnovujeme program se zvířaty po dvou letech, na nový program máme tedy rok a půl."

Představíte nám i drezuru koní?

"Ano, koně jsou takovou naší chloubou. Máme nově koně z polského hřebčína, kde nám vyšli vstříc oproti česku. Jsou mezi nimi lipicani, andalusští koně, samí hřebci. Máme nově vystoupení čtrnácti koní, kdy jezdec stojí na dvou jedoucích a ostatní vbíhají do manéže mezi jeho nohama a řadí se před ním do dvojstupu. Je to číslo, které u nás ještě nikdo nedělal."

Co nám řeknete k novému stanu, jaká je jeho cena, pokud to není tajemství?

"Nechali jsme si ho udělat na míru u soukromé firmy, cena takových stanů je někde mezi 50 až 150 000 eur. A životnost má 8 let."

Držíme Berouskům palce aby vydrželi v boji s nepříjemnostmi a tradiční cirkus nám tak zůstal.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24