ČHMÚ varuje před vzestupy řek! Vydra může dosáhnout i 2. stupně

01.02.2020 18:58     02.02.2020 17:15

ČHMÚ vydal výstrahu, na Klatovsku a Sušicku platila povodňová bdělost ze soboty na neděli. Na Sušicku platí nadále až do pondělí. Vydra by krátce mohla překročit i 2. stupeň povodňové aktivity.

Otava v Sušici_QAP_foto (13)

Povodňová bdělost platila na Klatovsku a Sušicku od sobotní 18. hodiny do odvolání. Varování vydal Český hydrometeorlogický ústav (ČHMÚ).

"V noci ze soboty na neděli očekáváme v důsledku výraznějších srážkových úhrnú na Šumavě vzestupy hladin v povodí horní Otavy. Pravděpodobnost překročení 1.SPA na nejvyšších úsecích Otavy (Vydra, Křemelná) odhadujeme na 20 %. Během neděle se situace na horách opět uklidní a další vlnu srážek čekáme v noci na pondělí a v pondělí, kdy je riziko dosažení SPA vyšší a proto budeme další vývoj situace upřesňovat," infomruje Český hydrometeorologický ústav.

Od nedělního dopoledne platí povodňová bdělost už jen na Sušicku, Vydra ale může stoupnput až na 2. stupeň.

Výstraha je v platnosti až do pondělí 3. února do 18:00 hodin.

"V noci z neděle na pondělí začnou hladiny na horní Otavě opět výrazně stoupat. Předpokládáme, že zdrojnice Otavy Vydra a Křemelná budou kulminovat kolem půlnoci mezi 1. a 2. SPA. Zejména Vydra by mohla krátkodobě překročit i 2. SPA. Otava v Sušici by měla kulminovat v pondělí brzo ráno nad 1. SPA. V pondělí také čekáme vydatné srážky, které ale budou v nejvyšších polohách postupně přecházet do sněžení a proto se tyto srážky projeví pouze menší vzestupy nebo jen zpomalením poklesu hladin řek," uvádí ČHMÚ.

 

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy