QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Hraniční přechody obsadili pendleři, stáli v dlouhých kolonách

25.01.2021 9:52

Německo od neděle považuje Česko za vysoce rizikovou oblast, proto lidé dojíždějící za prací do Německa musí podstoupit testy každých 48 hodin. Na hraničních přechodech se proto tvořily dlouhé kolony aut.

testování pendleři_HZSKK1

Testovací místa se na hraničních přechodech otevírala většinou už kolem čtvrté hodiny ranní. Lidé ale stáli v kolonách i více jak tři hodiny. V době, kdy už měli být v práci, stále čekali na výsledek testu. Většina pendlerů říká, že se tato situace dlouhodobě zvládat nedá. "Skoro všichni máme ten test negativní. Nemůžu tady stát co dva dny a nechávat se testovat. Je to diskriminace, nechápu, proč se teda stejně nemusí testovat i Němci," uvedl jeden z pendlerů.

testování pendleři_HZSKK

Čechů jezdí do Německa za prací denně kolem šedesáti tisíc. Podle prezidentky Asociace pendlerů ČR Zuzany Vintrové se akorát stane to, že se pendlerům nevyplatí do Německa za prací dojíždět a zkolabují tak obě strany příhraničí. "Nejvíce se kolony tvořily na Folmavě. Ta je ale v současné době již bez kolon a plně průjezdná," sdělila po deváté hodině ranní mluvčí policie Dagmar Brožová.

Ve čtyři hodiny ráno zprovoznili hasiči odběrové místo na provedení antigenních testů pro tzv. pendlery na hraničním přechodu do SRN v Pomezí nad Ohří. "Od začátku je před odběrným místem dlouhá fronta, provoz zde usměrňuje policie. Samotný odběr a následně výsledek s potvrzením trvá dvacet minut, čekání ve frontě je několikahodinové. Žadatelé o test mohou využít také odběrné místo v Německu," uvedl HZS Karlovarského kraje.

Počet odběrových stanic by se měl v příštích dnech ještě zvyšovat. Testovací místa pro pendlery by měla vzniknout i na přechodech v Železné Rudě na Klatovsku.

Foto: HZSKK

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24