Dotace kraje pro zoo v Plasích vzbudila diskusi zastupitelů

23.04.2021 13:50

Na krajském zastupitelstvu se rozpoutala diskuse o dotaci plaské zoo. Všichni včetně opozice chtěli pomoci. Teď ale místo potřebných peněz pro přežití, bude muset zoo stavět nové výběhy.

krajský urad_foto QAP cz Milan Janoch

Pomohou zvířatům v plaské zoo k přežití nové výběhy? Podle současného vedení krajského úřadu ano.

V pondělí 19. dubna se krajské zastupitelstvo totiž dohodlo, že znovu pomůže Zoo Plasy, a to konkrétně částkou 350 tisíc korun určenou na vybudování nových výběhů. Opoziční zastupitelé sice s částkou souhlasili, ale při debatě o schvalování dotace upozorňovali na velký rozkol v tom, co jim bylo předloženo a o čem mají nakonec hlasovat. Chtěli pomoci plaské zoo, hlasovat pro finance na okamžitou pomoc jako je krmení, energie apod. Místo toho ale měli peníze poskytnout na nové výběhy.

„V současné době, kdy se zoo potýká s tím, že nemá finance na krmivo pro zvířata a nemá z čeho platit energie, jí byla udělena dotace na stavbu nových výběhů? To je přece absolutně neefektivní, řekl bych absurdní. Ta zoo potřebuje nakrmit zvířata, zaplatit energie a veterinární péči, a na to také žádala,“ pozastavuje se nad rozhodnutím Plzeňského kraje opoziční zastupitel a šéf Kontrolního výboru Plzeňského kraje Petr Vanka (ANO).

„Schvalujeme plaské zoo 350 tisíc korun. Ještě uvedu, že Plasy to budou čerpat na investiční projekty, chtějí budovat nové výběhy,“ uvedl překvapivě před hlasováním na jednání zastupitelstva Josef Bernard, náměstek hejtmanky pro oblast životního prostředí, zemědělství, evropských záležitostí a regionálního rozvoje.

Jak to, že hlasujeme o investicích do nových výběhů, když máme před se sebou žádost na nezbytné neinvestiční výdaje jako je krmení a energie? Teď zoo přece bojuje o přežití. 

„Ve vašich podkladech ale je, že plaská zoo žádá o neinvestiční dotaci, ale najednou je z toho investiční dotace a najednou říkáte 350 tisíc na výběhy?“ divil se opoziční zastupitel Roman Zarzycký (ANO).

Pomoci se opoziční zastupitelé nevzdávali. „Kdyby ty peníze šly na krmivo na starost o zvířata, tak o tom nikdo z nás nebude pochybovat,“ uvedl opoziční zastupitel Martin Záhoř (ANO).

Další zastupitelé upozorňovali na to, že na zoo dolehla pandemie. „Je třeba si uvědomit, že když té zoo nepomůžeme, tak ta zvířata umřou,“ řekl například další opoziční zastupitel Ivo Grüner (ČSSD). Při tom ale apeloval stejně jako například Radka Trylčová (ODS +TOP09), aby zastupitelé odsouhlasili finance na budování nových výběhů. Vážně si snad myslí tito zastupitelé, že nové výběhy pomohou k přežití zvířat?

Už předkladatel bodu k hlasování na zastupitelstvo měl na výběr. V neinvestiční žádosti Nadace ZOO Plasy byl požadavek na příspěvek na krmivo, vitamíny pro zvířata, na energie, opravy a veterinární péči v celkové hodnotě 2 miliony korun. Na zvlášť uvedené rozpočtové příloze byla ale také položka na „nové výběhy, dětské hřiště…“.

Odbor pod radním Bernardem, který hlasování na zastupitelstvo předkládal, si ale vybral právě jen tento jeden investiční bod.

Podle opozice je právě problém v této efektivitě. Jak uvedl Petr Vanka je navíc investiční dotace pro žadatele více svazující, co se týká použití obdržených financí, může nastat další omezení či jiné komplikace v provozu, peníze nebudou vyčerpány za účelem stanovených smlouvou a může být požadováno jejich vrácení. A v dnešní době boje o přežití, to může být pro plaskou zoo jen dar – nedar.

Zoo tak bude budovat nové výběhy, jak ale sám majitel sděluje do médií, má problém nakrmit zvířata, zaplatit energie. A co  říká na udělení dotace na výběhy? „Já ještě nemám tu informaci,“ řekl QAPu majitel plaské zoo Petr Neumann a přiznal, že zoo potřebuje v této době peníze na ty nejnutnější výdaje. „My potřebujeme na všechno, potřebujeme na krmení, na výplaty.“

O tom, že se jedná pro náš kraj zcela jistě o dobrou věc, o tom nikdo nepochybuje. Ale otázka zní, z jakého důvodu se rozhodl Josef Bernard a jeho gesce pro investiční dotaci a zůstaly tak nedořešené základní potřeby zoo?

Na závěr můžeme snad jen říci, že bychom ještě rádi plaskou zoo někdy navštívili. Jen doufáme, že tam budou žít i zdravá zvířata, nechceme vidět stát jen nové výběhy bez zvířat.

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy