Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Hasiči na Nýřansku se připravují na letní požáry!

24.06.2016 15:39

Mimořádná opatření před startem sezóny letošních letnch požárů spustila především rekordní počet loňských požárů. Na Nýřansku se budou zemědělské a lesní práce hásit předem!

pozar_pole

Loňské letní sezóny byla kvůli extrémním vedrům a suchu doslova rekordní v počtu lesních nebo polních požárů. Hasiči, ať už dobrovolní nebo profesionální, si doslova sáhli na dno. Jednotky se v podstatě jen střídaly v permanentních zásazích. Na Plzeňsku mají největší problém s požáry na Nýřansku a právě tam se letos speciálně připravovali.

"V loňském roce vzniklo v hasebním obvodu požární stanice Nýřany několik požárů, které si vyžádali vyhlášení třetího stupně poplachu a samozřejmě s tím spojené několikadenní nasazení dobrovolných jednotek," uvádí velitel požární stanice Nýřany a zároveň zástupce velitele okrsku Nýřansko Robert Kučera. "Příčiny požárů a jejich charakter v našem území prakticky kopíruje celostátní statistiky. Převažující procenta zde zastávají požáry v oblasti zemědělství a lesnictví zapříčiněné nedbalostí, nebo technickou závadou," dodává.

Na podzim se celá situace podrobně probírala a zhodnotila. Ukázalo se, že velkým problém byla v mnoha případech například nepřesná lokalizace požáru, který se v létě a v přírodních porostech šíří skutečně velmi rychle. "Rovněž jsme se setkali s faktem, že při déletrvajícím suchu jsou oficiální přírodní požární zdroje vody málo vhodné, nebo přímo nepoužitelné v ohledu na množství a kvalitu vody. Některé nádrže byly i zcela vyčerpány a po dobu léta již nenatekla žádná další voda, takže se zdroj stal pro zbytek sezony nefunkční," dodává starosta dobrovolných hasičů Nýřanska Ondřej Melichar.

Lesní i zemědělské práce se budou hásit předem, hasiči budou znát příjezdové trasy včas...

Jednotlivé sbory dobrovolných hasičů spolu se zemědělci, ale i soukromými majiteli lesů, polností a luk se nakonec dohodli na novém společném postupu.

"Projekt spočívá ve velmi jednoduché záležitosti. V době zvýšeného, nebo vysokého nebezpečí požárů, budou zemědělci a lesníci zasílat na připravenou emailovou adresu zprávu minimálně 24. hodin před zahájením činnosti o záměru prováděných prací. Uvedou přenou lokalitu činnosti, GPS souřadnice a vyznačí příjezdové komunikace k místu. Je zřejmé, že kudy projede kombajn, či nakladač dřeva, projede i mobilní požární technika. Každý preventista obce tedy obdrží přesnou informaci nejméně jeden den před zahájením žňových či lesnických prací. V tuto chvíli má dostatek času, aby doplnil informace o aktuálním stavu vodních zdrojů v dané lokalitě a informoval velitele místní i okolních jednotek, které jsou do místa činnosti předurčeny," shnruje Ondřej Malina.

I když nikdo nehce "malovat čerta na zeď", je dost možné, že už v dohledné době hasiči nový systém vyzkouší naostro. Podle meteorologů totiž současné vysoké teploty už zvyšují riziko nebezpečí požárů.

FOTO: ilustrační HZSPK
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT