QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

U uhynulých lišek se prokázaly tasemnice! Pro lidi jsou nebezpečné - FOTKY

17.06.2016 11:59

Takzvané liščí tasemnice prokázaly pitvy u několika uhynulých lišek v Plzni a okolí. Parazité mohou přejít i na člověka, symptomy se bohužel ukážou až po letech.

Plzen - Bozkov 2016 (1)
Plzen - Bozkov 2016 (2)Plzen - Bozkov 2016 (1)Plzen - Bozkov 2016 (4)Plzen - Bozkov II. 2016 (1)Plzen - Bozkov II. 2016 (2)

Od začátku roku zvířecí záchranáři v Plzni poslali na pitvu celkem deset dospělých lišek. U sedmi z nich se přítomnost liščích tasemnic potvrdila. Celá záležitost je o to horší, že i nakažená liška se na první pohled nepozná. V ohrožení jsou zejména lidé, kteří s uhynulými zvířaty pracují.

Liščí tasemnice nebo-li Echinococcus multilocularis se vyskytují u lišek na našem území už několik let. Nákazy u lidí se ovšem začaly objevovat až v průběhu posledních zhruba deseti let. Tasemnice se šíří z trusu lišek. Zatímco trus se rozpadne, vajíčka až extrémně přežívají. K nákaze stačí v podstatě málo. Stačí například sníst infikovanou zeleninu nebo ovoce, dotknout se kamene nebo trávy a nedodržet základní hygienické postupy.

Velkým problémem navíc je, že lišky se velmi hojně rozšiřují do obydlených oblastí, do vesnic i satelitů u měst. "Problém je v městské zástavbě, kam se lišky naučily chodit. Stahují se k přeplněným popelnicím a podobně. Běhat mohou po zahradách rodinných domů, po dvorku," říká Karel Makoň ze Záchranné stanice zvířat v Plzni.

Zatímco pro lišku není parazit smrtelný, pro člověka může mít fatální následky. "Problémem je, že to není poznat na první pohled. Zatímco u psinky se to pozná, tady ne. Ta zvířata jsou úplně v pohodě," vysvětluje Karel Makoň s tím, že aktuální případy se potvrdily právě u jedinců, kdy se na pitvu posílala zvířata, která uhynula například s podezřením kvůli psince.

Dalším problémem je, že automatickým hostitelem parazita se mohou stát i psi a kočky. V takovém případě je velmi nutnou prevencí pravidelné odčervování.

V ohrožení jsou lidé, kteří se zabývají například péčí o zvířata, nebo likvidací uhynulých zvířat. "Jde zejména o záchranáře, ale i hasiče, policisty, strážníky. Ti všichni by měli dodržovat přísná hygienická opatření," říká Karel Makoň.

V posledních letech se v souvislosti s tímto tématem skloňovalo také nebezpečí pro sběrače borůvek, hub a podobně. Parazit Echinococcus multilocularis se člověku zavrtává do jater, kde pomalu roste. Projevit se může klidně až po deseti nebo patnácti letech.

V okolí Plzně se od začátku roku našly lišky s parazity v Božkově nebo například v Červeném Hrádku.

FOTO: DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT