QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

TechTower, osvětlení nebo vozovna. Plzeň letos investuje více než 2,5 miliardy

26.01.2022 15:49

Plzeň letos vyčlenila na investice 2,76 miliardy korun. Město investuje peníze do TechTower, vozovny, sportovní i dopravní infrastruktury, osvětlení náměstí a mnoho dalšího.

TechTower

Město Plzeň letos hospodaří s rozpočtem cca 6,46 miliardy korun. Výdaje dosahují 8,51 miliardy korun, a právě značná část financí putuje na velké investiční akce. Finance putují i do dokončení tzv. TechTower, který už měl být podle původních plánů dokončen. 

„Plzeň letos vyčlenila na investice 2,76 miliardy korun. Jsou mezi nimi zásadní a tolik potřebné akce. Kromě vozovny a projektu Světovar jdou značné investice do oblasti bytové, kdy dokončíme revitalizaci lokality Zátiší. Začneme doplňovat vodu do Velkého boleveckého rybníka a rozšíříme sportovní infrastrukturu. Dokončíme halu Krašovská, areál SK Neslyšících, vybudujeme beach volejbal na Prokopávce nebo zázemí ve Štruncových sadech. Pro koterovské občany dokončíme zásadní stavbu vodovodu a kanalizace, v Doubravce zahájíme rekonstrukci Červenohrádecké ulice. Nezapomínáme ani na motoristy, postavíme okružní křižovatku Tyršův most – Radobyčice. Během letoška zrevitalizujeme také prostor konečné tramvaje číslo 4 u Borského parku nebo park za OC Plzeň Plaza,“ vyjmenoval zásadní investiční akce primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Jedna z největších investic je dokončení vědeckotechnického parku na Světovaru. V letošním roce je na stavbu určeno 329,10 milionu korun. Stavba by měla být dokončena v říjnu. Otázka ale je, zda dojde skutečně k dokončení. Původně mělo být hotovo už do konce roku 2021.

Technologický park město buduje na místě bývalého pivovaru na Světovaru. Předmětem přestavby jsou dva objekty – Ležácké sklepy s dvaatřicetimetrovou vodárenskou věží a bývalá správní vila.

Druhá největší část peněz půjde na odkanalizování Koterova. Plzeň na jaře minulého roku zahájila stavbu kanalizace a vodovodu ve své městské části Koterov. Akce za 254 milionů korun by měla být dokončena v červenci. Koterov, na jehož území žije přibližně 2500 obyvatel, měl dosud pouze splaškovou kanalizaci a dešťová voda byla svedená do řeky Úslavy. Investiční akce obsahuje stavbu kanalizace splaškové a dešťové, přeložky stávajícího vodovodu a plynu, doplnění sítě o nové vodovodní řady, rekonstrukce stávajících komunikací. Na letošní rok je pro investici vyčleněno 133,2 milionu korun.

 

foto: město Plzeň (TechTower)

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy