Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Blesková povodeň na Domažlicku. Ve Staňkově dosáhla Radbuza 3. SPA

22.05.2024 11:01

Přívalový déšť nejvíce zasáhl v úterý 21. května večer Domažlicko a Tachovsko, hasiči na několika místech odčerpávali vodu, odklízeli popadané stromy. V Blížejově na Domažlicku jsou zatopené domy, po silnicích se valilo velké množství vody. Od včerejšího pozdního odpoledne zaznamenali hasiči více než šedesát výjezdů.

Blížejov_čtenář_0524
Blížejov_čtenář_0524povodně 0524_zdroj SDH Horsovsky tyn (6)povodně 0524_zdroj SDH Horsovsky tyn (1)povodně 0524_zdroj SDH Horsovsky tyn (2)povodně 0524_zdroj SDH Horsovsky tyn (3)povodně 0524_zdroj SDH Horsovsky tyn (4)povodně 0524_zdroj SDH Horsovsky tyn (5)povodně 0524_zdroj SDH Horsovsky tyn (7)

Jak jsme vás již informovali, meteorologové vydali během úterý 21. května výstrahu před bouřkami. Přívalový déšť nejvíce zasáhl Domažlicko a Tachovsko. Psali jsme ZDE.

Hladina Radbuzy stoupá. „Na profilu Staňkov na Radbuze byl před chvílí překročen 2. SPA. Řeka zatím stále stoupá a není vyloučeno ani krátkodobé dosažení 3. SPA,“ uvedl dnes ráno Český hydrometeorologický ústav.

Před 11. hodinou meteorologové informace aktualizovali. „Na Radbuze v profilu Staňkov bude v nejbližší době dosažen 3. SPA. Hladina vodního toku zde může ještě velmi mírně stoupat, ale už se blíží ke kulminaci.“

To se také stalo. V 11:10 hlásí data z Radbuzy ve Stankově dosažení 3. SPA.

Aktuální stav můžete sledovat ZDE.

„Vzedmutí toku je způsobeno trvalým a intenzivnějším deštěm, v okolí Horšovského Týna napršelo za uplynulých přibližně 15 hodin dle radarových odhadů (odhad srážek mimo srážkoměrnou síť) možná až ke 100 mm srážek. Stanice Staré Sedlo severně od Horšovského Týna má aktuálně necelých 77 mm,“ uvádí dále ČHMÚ.

Foto SDH Horšovský Týn

Aktuálně (22/5/24 11:10) je také Mže ve Stříbře na 1. SPA a v Plané Hamerský potok na 1. SPA.

V pohotovosti jsou i v Plzni. Voda v Radbuze stoupla. Město doporučuje nevstupovat na náplavku.

Kvůli zvýšené hladině řeky Radbuzy jsou zvednuté schody na náplavku. Vzhledem k dotokům potrvá výstraha až do zítra.

„Počítáme s tím, že hladina se ustálí během zítřejšího odpoledne. Jakmile se tak stane, obnoví se i přístupnost náplavky. V tuto chvíli vstup na náplavku nedoporučujeme,“ upozornila vedoucí magistrátního odboru životního prostředí Dagmar Svobodová Kaiferová.

Srážky by měly v kraji ustávat během dopoledne.

„Srážky v této oblasti již od jihu ustávají, na Tachovsku a v Karlovarském kraji budou ustávat během dopoledne,“ dodávají meteorologové.

Článek budeme aktualizovat.

Foto čtenář obec Blížejov, SDH Horšovský Týn

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT