Buďte obezřetní! Šíří se nová vlna podvodů

15.03.2024 11:34

V České republice se šíří další vlna podvodů, buďte opatrní!

podvod Ministerstvo financí_ilustrační_0324

Aktuálně se ČR šíří nová a extrémně sofistikovaná vlna podvodů, při které se v telefonickém hovoru pachatelé vydávají za Ministerstvo financí ČR a Finanční správu ČR a používají hlasový automat, který vás informuje o přeplatku na dani.

„Máte reagovat zmáčknutím klávesnice s následným zasláním SMS zprávy odkazující na podvodný web. Cílem je vylákat z vás citlivé informace, či přístupové údaje do vašeho bankovnictví. Ministerstvo financí ČR a Finanční správa ČR nikdy k telefonátům nevyužívají navolávací hlasové automaty a v SMS zprávách nikdy nezasílají odkazy. Na SMS zprávy a telefonáty nijak nereagujte. Hovory zavěste a případně varujte své okolí,“ apeluje Policie ČR.

O podvodu informovalo i Ministerstvo financí ČR.

„V SMS jsou odkazy na podvodný web mfcr-cz.eu či adissprmfcr-cz.eu, které s Ministerstvem financí a Finanční správou nemají nic společného. Internetová stránka předstírá, že se jedná o Online finanční úřad v rámci portálu MOJE Daně,“ uvádí ministerstvo.

Skutečné adresy portálu MOJE daně však jsou mojedane.cz a adisspr.mfcr.cz.

„Doporučujeme Vám tedy ignorovat obdobné případy a dbát zvýšené opatrnosti. V případě potřeby se můžete obrátit přímo na místně příslušné finanční úřady,“ stojí na webových stránkách Ministerstva financí ČR.

Foto Ministerstvo financí ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24