QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zubr z Plzně se vrací zpět na Kavkaz. Čeká ho cesta do Berlína a pak do Baku

26.02.2019 19:03

Plzeňská zoo se zapojila do projektu, který vrací zubry do místa jejich původního výskytu – na Kavkaz. Do Baku se vydá tříletý samec Ontario.

odvoz-zubra-azerbajdzan-25-2-2019-km (29)

Tříletý samec jménem Ontario odcestoval z plzeňské zoo do Tierparku Berlin, kam jsou svážena zvířata také ze zahrad v Bratislavě a v německém Lipsku. Další skupina se tvoří ve Francii, kam putují zubři ze Švýcarska a Španělska.

"Pokud budou všechna zvířata v pořádku, měla by se koncem dubna vydat na cestu do Baku. Zubři se budou vracet do míst svého původního historického výskytu, na území Národního parku Shahdag v severovýchodním Ázerbajdžánu,“ sděluje mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Plzeňská zoo se tak zapojila do mezinárodního projektu Reintroduction in Caucas. Zahrada projekt podpoří jednak poskytnutím důležité genetické informace a také uhrazením nákladů transportu do Tierparku Berlín.

Samec Ontario se narodil v Plzni matce Radbůze a otci jménem Orbo 9. května 2016.

"Zubr evropský je Plzni chován především pro posílení populace v lidské péči, neboť z naší přírody díky rozšiřování naší civilizace zmizel již v polovině 18. století,“ dodává Martin Vobruba.

Zubři jsou největšími suchozemskými obratlovci Evropy. Jejich vyhubení ve volné přírodě připravilo starý kontinent nejen o impozantní druh živočicha, ale bylo také jednou z příčin změn v ekosystému, který postupně dostal na pokraj vyhubení další desítky a stovky druhů rostlin a živočichů závislých na otevřené krajině.

V době, kdy byli zubři vyhubeni ve volné přírodě, zůstalo naštěstí několik zvířat v zajetí, především v soukromých chovech v Anglii, Německu, Polsku a Švédsku V roce 1932 byla v Berlíně založena Mezinárodní společnost pro záchranu zubra. Ta shromáždila informace o posledních 54 jedincích. Mnoho z nich však nebylo schopno chovu. Základem nížinné linie se tak stalo pouhých sedm zvířat, základem nížinně-kavkazské linie pak dvanáct zvířat.

FOTO: K. Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24