Lze se v dnešní době uživit tvorbou webových stránek?

20.09.2023 17:12

Mobilní aplikace se stávají naprostým standardem, co se týče komunikace přes internet. V některých případech dokonce zcela nahrazují dříve dominantní webové stránky. Znamená to, že vývojářům webových stránek zvoní hrana?

damidev.com_qap.cz_Lze se v dnešní době uživit tvorbou webových stránek

Před 15 lety si tuto otázku nikdo nekladl

Je to neuvěřitelné, ale první chytrý telefon, který definoval způsob, jakým tato zařízení používáme dnes, byl představen Stevem Jobsem již v roce 2007. V té době byly branou do světa internetu počítače s prohlížečem, skrz které uživatelé zkoumali webové stránky. Tvorba mobilních aplikací samozřejmě i tehdy byla již existujícím oborem, ale šlo o aplikace doslova primitivní ve srovnání s tím, co je běžné dnes.

A tak zatímco před zmíněnými 15 lety firmy i veřejné instituce učily své uživatele využívat místo kamenných poboček webové rozhraní, dnes většinou tyto subjekty učí své klienty využívat kromě webových stránek také mobilní aplikace.

Dravé internetové startupy dokonce aplikují tzv. mobile-first strategii, v první fázi nevyvíjí webovou aplikaci a spouští pouze tu mobilní, dokonce ani mladé banky nejsou výjimkou.

Logicky si tak někteří kladou otázku – vymírá svět klasických webových stránek?

Počet uživatelů klasických webových stránek neklesá

Dynamika růstu počtu uživatelů webu už není taková, jako před deseti nebo dvaceti lety. Na druhou stranu, například ve firmě DAMI development, která se dlouhodobě zabývá mimo jiné i vývojem webových aplikací, ale rozhodně dramatický pokles nesledují.

Také na telefonech totiž uživatelé kromě aplikací vstupují skrz prohlížeč do světa klasických webových stránek, které jsou však v ideálním případě přizpůsobeny mobilnímu rozlišení. Dochází tedy k tzv. responzivnímu zobrazení.

Kromě toho zde hraje roli demografie. Starší generace internet příliš nevyužívají, nastupují ale generace nové, kde je situace přesně opačná. Návštěvnost webových stránek tak v průměru neklesá, spíše naopak, což potvrzují také data vývojářů mobilních a webových aplikací DAMI development.

Ne vždy je „appka“ vhodným řešením

Zatímco pro velké korporace – banky a pojišťovny, operátory, dodavatele energií, velké e-shopy apod. – je aplikace řešením, jak se ještě více přiblížit některým zákazníkům, je nutné pamatovat na to, že tvorba vlastní mobilní aplikace je poměrně nákladnou investicí. Firma tak v tomto případě musí disponovat dostatečným lidským i finančním kapitálem.

Pro malou rodinnou firmu se tak nabízí kontaktovat profesionály, kteří zajistí tvorbu webových stránek, které budou optimalizované pro všechny uživatele / platformy a pokryjete tímto řešením návštěvy z počítačů. Nehledě na to, že tento způsob bude výrazně dostupnější z pohledu nákladů.

Vývojáři malých ani rozsáhlých webů se o budoucnost bát nemusí

I když je dnes obor vývoje webových stránek z hlediska atraktivity možná tak trochu ve stínu mobilních aplikací, stále se jedná o obrovské odvětví, které roste a ohromně se rozvíjí. Kdo tedy dokáže držet krok s aktuálními technologiemi a vyhovět přáním zákazníků, ten se o budoucnost bát nemusí.

foto: https://pixabay.com/photos/coding-programming-css-1853305/

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24