ČOI stáhla z trhu hračku pro děti. Nebezpečí představuje "Svítící tyčinka"

12.03.2019 14:11

Česká obchodní inspekce zakázala prodávat dětskou hračku "Svítící tyčinka". Výrobek je rizikový tím, že děti mohou polknout nebo vdechnout malé baterie.

Obr.2
Obr.220180809_103825Obr.3Obr.4

Inspektoři ČOI, kteří dlouhodobě monitorují výskyt nebezpečných hraček, tentokrát nalezli na trhu nebezpečnou plastovou svítící tyčinku z Číny.

Tyčinka obsahuje látkovou tkaničkou, která slouží k zavěšení hračky na krk. Tkanička je k výrobku připevněna pomocí kovového očka.

"Výrobek byl nabízen ve třech barvách (modrá, žlutá a bílá). Tyčinka obsahuje 4 knoflíkové baterie (typ LR 44) – zapínání a vypínání hračky je pomocí tlačítka," popisuje produkt tiskový mluvčí ČOI Jiří Fröhlich a dodává: "Na obalu výrobku je uvedeno: dovozce HTH STYLE s.r.o., varování nevhodné pro děti do 3 let. Nebezpečí spolknutí nebo vdechnutí malých částí."

ČOI zjistila, že výrobek není v souladu s požadavky NV č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky, které jsou konkretizovány v EN 62115 – Elektrické hračky – Bezpečnost. Požadavek normy ukládá že, „knoflíkové články a baterie typu R1 nesmějí být přístupné bez použití nástroje, pokud kryt jejich prostoru nemůže být otevřen pouze po provedení nejméně dvou současných na sobě nezávislých pohybů.“ Hračka - svítící tyčinka má pouzdro na baterie, které je možné otevřít bez použití nástroje pouhým vysunutím krytu za pomoci jednoho pohybu. Baterie po vyjmutí z pouzdra může dítě vložit do úst a polknout či vdechnout.

Česká obchodní inspekce rozhodla o bezodkladném stažení výrobku z trhu.

Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na Ministerstvo průmyslu a obchodu a informace o něm jsou zveřejněné v systému RAPEX.

FOTO: ČOI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24