Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Inspekce objevila rozinky s nadlimitním množstvím toxické látky

17.03.2019 14:11

Potravinářská inspekce zakázala prodávat rozinky původem z Íránu. Obsahují látky, které mohou škodit zdraví. Inspektoři varují i ty spotřebitele, kteří rozinky mají již doma.

Encinger_1
Encinger_1Encinger_2

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala sušené rozinky v síti prodejen COOP, které obsahovaly nadlimitní výskyt toxické látky.

Nevyhovující potravina "DLE GUSTA SUCHÉ PLODY - sušené ROZINKY" se prodávala v balení 100g, s označením DMT: 22/11/2019, šarže: E05180193D 06. Pro skupinu COOP ji vyrábí společnost ENCINGER SK s.r.o., Jadranská 13, 841 01 Bratislava, Slovensko.

"Laboratorní rozbor u předmětné šarže potvrdil nadlimitní přítomnost látky ochratoxin A. Zjištěné množství 22,7 mikrogramů na kilogram (μg/kg) více než dvojnásobně překročilo zákonem maximální povolené množství 10 μg/kg. Ochratoxin A je látka produkovaná plísněmi, která má v případě konzumace nežádoucí dopad na lidské zdraví," varuje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Na základě výsledku laboratorního rozboru nařídili neprodlené stažení nevyhovující šarže ze všech poboček obchodního řetězce a s kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

"Inspekce doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali," radé Pavel Kopřiva.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT