28.03.2024 17:54
28.03.2024 17:23
Při požáru fritézy v restauraci na Klatovské třídě se dvě ženy nadýchaly splodin kouře
28.03.2024 16:39
V plzeňské zoo proběhly křtiny šimpanzího chlapečka
Podívejte se na fotky!
Je tady sezóna jahod! Přinášíme recepty na jahodové dezerty
Sezóna jahod je tady. Co takhle zkusit nové výborné recepty? Tvarohový míša s jahodami, pudingová buchta s jahodami nebo jednoduchý jahodový dort... Přinášíme recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové.
Míša dort s jahodami
Milujete tvarohového Míšu? Pak zkuste dort, který chutná stejně skvěle. A když přidáte jahody, půjde ještě o větší lahůdku.
Na přípravu budete potřebovat:
Korpus:
4 vejce - zvlášť žloutky a z bílků ušlehat tuhý sníh
4 PL moučkového cukru
1 PL oleje
4 PL polohrubé mouky
1 KL prášku do pečiva
1 PL kakaa
Na krém:
750 g tvarohu
150 - 180g moučkového cukru ( podle chuti )
200 g másla
+ 300 g jahod ( i více )
Poleva:
60 g čokolády na vaření
50 g másla
1 PL mléka
Postup:
Nejprve připravíme těsto na korpus. Žloutky, cukr a olej vyšleháme do pěny a za stálého šlehání přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Lepší je to přes sítko, aby se nevytvořily hrudky. Do těsta postupně opatrně zapracujeme sníh, jen tak lehce stěrkou. Na dno dortové formy upevníme pečicí papír a vlijeme těsto. Vložíme do trouby rozpálené na 180 stupňů C a pečeme cca 15 minut. Můžeme zkusit špejlí. Formu necháme trochu zchladnout a korpus vyndáme na mřížku, kde ho necháme vychladnout úplně.
Pak opatrně sundáme pečicí papír a vložíme korpus zpátky do formy.Teď vymícháme krém. Rozpuštěné máslo vyšleháme s tvarohy, je lepší přidávat je postupně, a s cukrem podle chuti. Krém navrstvíme na korpus, trošku s ním poklepeme a stůl.
Jahody naskládáme na krém a vtlačíme je do něj. Stěrkou krém urovnáme, aby byly jahody schované.
A na polevu rozpustíme ve vodní lázni nalámanou čokoládu s máslem a nakonec vmícháme lžíci mléka nebo smetany. Nalijeme na dort a urovnáme.
Dort vložíme do lednice a necháme ztuhnout, nejlépe přes noc, ale minimálně na dvě hodiny. Ještě než čokoláda úplně ztuhne, odkrojte ji kolem dokola nožem nahřátým v horké vodě. Krájíme také nahřátým nožem.
Propadlá pudinková buchta s jahodami
Na přípravu budete potřebovat:
Na těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
1/2 kypřícího prášku do pečiva
4 žloutky + sníh z bílků
1 vanil. cukr
100 ml oleje
100 vlažné vody
3 PL kakaa
+ jahody (jdou i mražené)
Na pudink:
750 ml mléka
2 vanilkové pudinky
3 PL moučkového cukru
Na potření:
1 smetana na šlehání + ztužovač (nemusí být)
2 krémové zakysané smetany
1 vanil. cukr
Postup přípravy receptu:
Všechny ingredience kromě kakaa vymícháme v hladké těsto. Pudink uvaříme dohusta. Opatrně do těsta vmícháme sníh a rozdělíme na poloviny. Do jedné vmícháme kakao. Světlé těsto vylijeme na papírem vyložený vyšší plech a tmavé těsto na něj lžící nepravidelně poházíme. Totéž uděláme i s horkým pudinkem. Jahody také rozprostřeme po celém plechu. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 0C přibližně na 40 minut. Poté vyjmeme a necháme zcela vychladnout.
Smetanu se ztužovačem a vanil. cukrem vyšleháme dotuha a smícháme se zakysanými smetanami. Potřeme celý povrch buchty a posypeme kakaem.
Jednoduchý jahodový dort
Na přípravu budete potřebovat:
Na korpus:
120 g hladké mouky
30 g kakaa
150 g cukru písek
5 vajec
5 lžic oleje
špetka soli
Náplň:
1 velký bílý jogurt (380 g)
1 mascarpone (250 g)
1 zakysaná smetana (180 g)
5 PL cukru moučka (nebo dle chuti)
1 vanilínový cukr
2 ztužovače šlehačky
čerstvé jahody
Postup přípravy receptu:
Bílky se solí a cukrem ušleháme do pevného sněhu, min. 5 min. Poté všleháme olej a žloutky a lehce vmícháme mouku smíchanou s kakaem.
Těsto nalijeme do dortové formy vyložené na dně pečicím papírem a pečeme 40 min. na 150 °C. Vychladlý korpus prořízneme.
Mascarpone, jogurt a zakysanou smetanu vymícháme dohladka, přidáme cukr a ztužovač a ještě dobře promícháme. Do větší části krému vmícháme na kostičky nakrájené jahody, tím potřeme spodní díl dortu a přiklopíme horním dílem. Trochu přimáčkneme a potřeme celý dort krémem bez jahod. Nazdobíme dle fantazie, necháme uležet v lednici.
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno
foto: Andrea Motlíková