13.12.2024 17:56
13.12.2024 13:24
Plzeňští strážníci pomohli muži, který pomýšlel na sebevraždu
13.12.2024 9:22
Bazén v nové nafukovací hale na Slovanech se otevírá veřejnosti - FOTKY
Není zelňačka jako zelňačka! Zkuste lahodnou valašskou kyselici
Zelňačka je mezi polévkami klasika. Ovšem valašská zelňačka se smetanou a klobásou je luxusní dobrota. Vyzkoušejte tip foodblogerky, určitě budete slavit úspěch!
Na přípravu budete potřebovat:
500 g uzené krkovice (popř. koleno)
1 větší klobása
4 brambory
500 g kysaného zelí (podle kyselosti můžete propláchnout)
1 velká cibule
1 sladká smetana (pokojové teploty)
cca 1 KL majoránky
špetka kmínu
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
2 stroužky česneku
2 PL hladké mouky
sádlo nebo olej
sůl a pepř
Postup přípravy receptu:
Nejprve uvařte doměkka ve vodě uzené maso. Ve vývaru pak i na menší kostky nakrájené brambory. Nikdy nevařte brambory zároveň s kysaným zelím, zůstanou tvrdé.
Část masa nakrájejte na kousky, zbytek uchovejte k jinému použití. Cibuli nakrájejte nadrobno a spolu s pokrájenou klobásou orestujte na tuku. Přisypte mouku, chvilku ještě restujte. Poté přidejte zelí, promíchejte a zalijte vývarem bez brambor. Osolte, okmínujte, vhoďte bobkové listy a nové koření a vařte do změknutí zelí. Když je zelí měkké, přidejte uzené maso, brambory, majoránku, rozdrcený česnek a přilijte smetanu.
Vše nechte ještě cca 10 minut provařit. Dochuťte případně solí a pepřem.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.