13.12.2024 17:56
13.12.2024 13:24
Plzeňští strážníci pomohli muži, který pomýšlel na sebevraždu
13.12.2024 9:22
Bazén v nové nafukovací hale na Slovanech se otevírá veřejnosti - FOTKY
Pochutnejte si na jitrnicovém prejtu s jihočeskou lepenicí - RECEPT
V tomto sychravém počasí si na prejtu určitě pochutáte. Co si k němu udělat jihočeskou lepenici - tedy směs zelí a brambor? Jak na to? Čtěte recept z naší rubriky S Andreou v kuchyni.
Většinou se prejt podává s vařenými brambory a kysaným zelím. V některých krajích ho můžete dostat s tzv. lepenicí, což je směs kysaného zelí a brambor, také někdy zvané "kočičák". Dříve se lepenice pojídala jako jídlo chudých a bývala i hlavním bezmasým pokrmem. Jak si tuto báječnou a jednoduchou přílohu (či samostatné jídlo) připravíte?
Na přípravu budete potřebovat:
1 kg jitrnicového prejtu
1 kg brambor
400 g kysaného zelí
2 cibule
sádlo nebo máslo
cca 200 ml mléka
trochu kmínu do brambor
sůl
špetka cukru
Postup přípravy:
Jitrnicový prejt vložíme do pekáčku a při 200oC ho upečeme tak, aby se na něm vytvořila křupavá krusta.
Oškrábané brambory pokrájíme a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Zelí podusíme ve vodě, dosolíme a dochutíme cukrem podle toho, jak máme rádi. Vody stačí tolik, aby bylo zelí ponořené. Po uvaření slijeme. Cibule nakrájíme na kostičky a orestujeme na sádle nebo na másle dokřupava.
Ohřejeme mléko, uvařené a slité brambory rozmačkáme jako na šťouchané brambory a po částech přiléváme teplé mléko. Vmícháme zelí a polovinu usmažené cibule, dochutíme. Lepenici podáváme posypanou zbytkem usmažené cibulky a s prejtem.
Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno
foto a recept: Andrea Motlíková