12.12.2024 18:57
12.12.2024 13:38
Na Čtyřce jsou nová parkovací stání. Obvod do nich investoval více než 1 milion korun
12.12.2024 12:11
V objektu v ulici Pod Všemi svatými v Plzni na Roudné vznikne evakuační středisko
S Andreou v kuchyni: Slané cuketové tyčinky s česnekem
Nevíte, co si počnout s cuketou a tak je rozdáváte všude, kde se dá? Foodblogerka Andrea Motlíkvá vám poradí, jak udělat z cukety luxusní slané tyčinky.
Tento recept z cukety je na slané tyčinky, které jsem objevila na slovenském webu. Jsou super jednoduché a opravdu luxusní. Podle rad na tamním webu jsem dělala hned z dvojité dávky (což je ta v následujícím receptu), protože kdo rád slané krekry a tyčinky, ten si určitě rád křupne ;-)
Na přípravu budete potřebovat:
300 g cukety
400 g špaldové mouky
200 g másla
1 prášek do pečiva
8 stroužků česneku
sůl
na potření vajíčko
na posyp dle chuti (kmín, mák, lněné semínko, sezam, chia...)
Postup přípravy:
Nejprve nastrouháme najemno cuketu. Pokud je mladá, tak i se slupkou. Osolíme a necháme cca 20 minut vykapávat tekutinu do mističky. Tu uchováme.
Do druhé misky nastrouháme nahrubo chladné máslo, přisypeme mouku, prášek do pečiva, osolíme a přidáme vykapanou cuketu (ne úplně vyždímanou) a prolisovaný česnek. Vše dobře a rychle zpracujeme v nelepivé těsto. Pokud by bylo potřeba, můžeme dolít trochu tekutiny z cukety. Těsto zformujeme do bochánku, přikryjeme potravinovou folií a vložíme na 30 minut do lednice. Troubu předehřejeme na 220oC.
Vyndáme těsto z lednice, znovu rychle propracujeme a na pomoučené desce vyválíme na placku silnou cca 3 mm. Nakrájíme na pásky nebo můžeme vykrájet i jiné tvary a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme semínky a vložíme do trouby na cca 10 - 15 minut. Pečeme dozlatova.
foto a recept: Andrea Motlíková