12.12.2024 11:12
12.12.2024 10:39
Ve Starém Plzenci byl otevřen nový úsek cyklostezky
12.12.2024 9:49
Policie v pohotovosti. Zápas s Manchesterem budou provázet bezpečnostní opatření
S Andreou v kuchyni: Velikonoční mazanec
Je tady další recept z rubriky S Andreou v kuchyni! Velikonoce se kv(q)apem blíží a tak spěcháme s receptem na kynutý mazanec.
Co by to bylo za Velikonoce bez mazance. Dnes přinášíme recept na mazanec z kynutého těsta, jinak je možné připravit ho i z těsta tvarohového.
Na přípravu budete potřebovat:
Na dva mazance:
750g mouky ( dávám půl na půl hladkou a polohrubou )
180g cukru krupice
180g tuku ( používám máslo )
2 vejce
52g droždí
375ml mléka
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citronu
špetka soli
kdo rád rozinky ( my ne ) dá také do těsta
mandle na posypání
1 vejce na potření
Postup přípravy receptu:
Od doby, co vlastním domácí pekárnu, připravuji těsto v ní. Nejpreve nalijeme mléko, rozpuštěné a vychladlé máslo, vejce, potom sypké a navrch rozdrobené droždí a nastrouhanou kůru. Necháme pracovat na program těsto i s kynutím.
Poté těsto vyjmeme, propracujeme a na plechy vyložené pečícím papírem vytvarujeme 2 bochánky. Necháme opět vykynout alespoň půl hodiny. Poté můžeme vršek nastříhnout do kříže, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.
foto a recept: Andrea Motlíková