19.05.2025 13:48
19.05.2025 10:48
Plzeňští kriminalisté řeší neobvyklý případ loupeže a vydírání
18.05.2025 17:09
V Plzni vznikne nové centrum pro ženy bez domova
Tip na originální sváteční oběd: Prvorepublikové masopustní zelí
Období masopustů běží naplno a k tomu patří i tradiční dobroty. Nechte se inspirovat originálním receptem z naší rubriky "S Andreou v kuchyni".
Na přípravu budete potřebovat:
1kg kysaného zelí
500g uzeného vepřového masa, raději prorostlejšího a dobře vyuzeného
klobása
asi 4 velké brambory
2 cibule
2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření a 10 kuliček černého pepře, kmín
sádlo nebo olej
cukr
sůl
Postup přípravy receptu:
Nejprve dáme maso vcelku na půl hodiny vařit do cca litru vody. Pak k němu přidáme propláchnuté nebo okapané zelí ( podle toho, jak je kyselé ), klobásu, koření, dosolíme a vaříme další půl hodinu.
Mezitím připravíme brambory. Do tlakového hrnce dáme lžící sádla, na něm orestujeme jednu nakrájenou cibuli a vložíme plátky brambor. Podlijeme asi půl deci vody, osolíme, okmínujeme. Uzavřeme , dáme vařit a od prvního zasyčení necháme 5 minut vařit. Odstavíme a necháme dojít.
Uvařené maso vyjmeme a nakrájíme na plátky, klobásu na kousky. V pekáčku na sádle orestujeme cibulí, vlijeme zelí i s vývarem, dochutíme cukrem podle zvyklostí a přidáme k němu brambory, uzené maso, klobásu a orestovanou cibulku z brambor.
Přiklopíme, vložíme do trouby vyhřáté na 180C a pečeme hodinu. Ke konci pečení odklopíme. Jíme jen tak nebo třeba s chlebem.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více na blogu V kuchyni vždy otevřeno