Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Vánoční trhy v Plzni nabídnou raritu! Obří betlém v životní velikosti

21.11.2013 16:28

Vánoční trhy na náměstí Republiky v Plzni se připravují s předstihem. Kromě zvonice a stánků přibyde i unikátní betlém vyřezávaný jen a jen pro Plzeň! Většina stánků už má své místo, koukněte se na fotky!

Příprava Vánočních trhů na náměstí Republiky.

Jen, co skončily Martinské trhy, už se v Plzni na náměstí Republiky znovu staví trhy. Tentokrát ty vánoční, které jsou vždy vrcholem sezóny a u Plzeňanů jsou také nejoblíbenější. Letos navíc nabídnou velkou novinku. Unikátní betlém v životní velikosti, který speciálně pro Plzeň vyřezal mistr řezbář na Moravě.

Dřevěné stánky z náměstí Republiky v Plzni po Martinských trzích úplně nezmizely. Teď už jsou ale znovu rozestavěné do přesných uliček a přípravy Vánočních trhů běží na plné obrátky. Na náměstí už vyrostla dřevěná zvonice, pódium, ale to hlavní teprve přijde. 

Na náměstí se objeví betlém v životní velikosti s víc jak čtyřiceti figurami. Jeho hodnota se pohybuje v milionech...

"Na Vánočních trzích bude tentokrát sto velkých stánků a deset otevřených pro ruční řemeslníky. Samozřejmě jsou to největší trhy v roce, takže se to promítá i do uskupení. Je tady dominantní sedmimetrová zvonice. Bude ale také vyřezávaný betlém v životní velikosti, který má víc jak čtyřicet figur. Bude Ježíškovská pošta, kam děti budou moct nosit dopisy pro Ježíška  a my je pak odešleme před Vánoci na poštu na Boží Dar. Chybět nebude ani ohrádka se živými zvířátky a letos také oproti minulým rokům dvě kovářské dílny. Vždy tady bývala jen jedna," popisuje jeden z organizátorů Jaroslav Strochschneider.

Dřevěný betlém, který se začne na náměstí instalovat v průběhu neděle bude skutečně jedinečný. Je totiž vyrobený jen pro Plzeň a mimo sezónu bude umístěný v galerii na Pradědu. V Plzni se začne s instalací v závěru týdne a organizátoři nechtějí nic ponechat náhodě. "Autor si samotný betlém cení na tři miliony, my ho máme jen ve výpůjčce a budeme ho opravdu bedlivě střežit. Bude na něj ve dne v noci dohlížet ochranka," dodává Jaroslav Strochschneider.

Stánky ozdobí girlandy z Francie vytvořené "na míru" plzeňským trhům...

"Na stáncích ještě přibydou ve Francii na zakázku vyrobené girlandy, které jsou k nerozeznání od živého chvojí a na každé bude 25 metrů dlouhé osvětlení jednotného stylu," říklá Emil Procházka z pořádající firmy.

Trhy na náměstí odstartují 27.listopadu, každý den nabídnou také doprovodný program. Velkou událostí bude samozřejmě rozsvícení vánočního stromu 1.prosince. Návštěvníci se ale můžou těšit na kulturní a hudební program každý den v průběhu trhů, které potrvají až do 23.prosince. Stánky budou otevřené od 9 do 18 hodin.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství