Z fakultky se bude stěhovat obří barokomra. Zapotřebí bude jeřáb

25.03.2017 16:12

Velké technické manévry bude znamenat stěhování víc jak třicetileté speciální techniky z kliniky fakultní nemocnice v Plzni. Vybourat se dokonce musela okna a část zdi.

barokomora

V areálu fakultní nemocnice v Plzni se v příštím týdnu rozjedou velké manévry. Stěhovat se bude speciální technika z interní kliniky, která zamíří na výstavu do Národního technického muzea.

Obří barokomra sloužila přes třicet let na 1. Interní klinice FN Plzeň. Medicínská technika váží úctyhodné dvě a půl tuny a její vyjmutí z "domácího" prostředí bude znamenat velké manévry. "K tomuto přesunu bylo zapotřebí provedení demontáže oken, včetně části venkovního zdiva. Samotné vyjmutí bude provedeno autojeřábem s vysokou nosností. Součástí stěhování barokomory jsou výsuvné lůžko, kolejnice, ovládací pult a příslušné  telekomunikační zařízení," informuje mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Střední barokomora s předkomorou sloužila k provádění hyperbaroxie v nemocnici od roku 1986 až do roku 2015. Hyperbaroxie, což znamená podávání nadbytku kyslíku, se provádí ve všech případech, kdy jde o podkysličení celého organismu. To znamená v případech otravy oxidem uhelnatým nebo jakéhokoliv typu šokového stavu.

Barokomora bude následně součástí výstavy "Člověk v náhradách, aneb technika slouží medicíně" Národního  technického muzea v Praze. Výstava bude otevřená od 9. května letošního roku do konce února příštího roku.

FOTO: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT