Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.05.2024 13:58

Pozor! Dálnice D5 - 78.2km na trase Rozvadov - Praha dočasně uzavřena

Odstavený porouchaný kamion. Odklon na exitu89.

Nejezděte načerno, revizor vás může zadržet

11.11.2010 14:58

Nejvyšší správní soud rozhodl o tom, že revizoři mají nová práva a zbraně na černé pasažéry. Dosud byli odkázáni na jejich dobrovolnost. Nyní mohou takového pasažéra zadržet bez policie.

tramvaj plzen

Pokud jezdíte občas bez lístku MHD, dejte si pozor. Revizorům dal totiž Nejvyšší správní soud do rukou novou zbraň. Mohou vás zadržet pokud jim neukážete doklady.

Podle starého zákona jste revizorem nemohli být zadrženi do příjezdu policie, pokud jste odmítli, také po vás nemohl vymáhat doklady totožnosti. Nyní dal nejvyšší správní soud revizorům páku na černé pasažéry. Pokud odmítnete revizorovi ukázat doklad totožnosti, může vás zadržet proti vaší vůli až do příjezdu policie. Nebo můžete společně vyrazit na policejní služebnu. Pozor ale, revizor musí na vaše chování reagovat adekvátně a na případnou agresi také. Neznamená to, že pokud mu odmítnete ukázat doklady, může se na vás vrhnout. Vidět vaše doklady také může pouze s vaším souhlasem, na tom se nic nemění.

Soud takto rozhodl na základě případu, který se stal právě v Plzni. Tehdy se mladík snažil utéci z trolejbusu před revizorem a vše vyústilo v potyčku. Revizor byl potrestán za údajný přestupek proti občanskému soužití.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT