Pozitivně testovaných opět přibývá, PES ale stále zůstává na třetím stupni

09.12.2020 9:59

Čtvrtý den se rizikové skóre pohybuje nad hranicí čtvrtého stupně. Na celém území České republiky ale stále platí třetí stupeň a vláda se zatím nechystá na změnu.

covid-19-5073811_1920

V úterý 8. prosince laboratoře potvrdily 5848 pozitivních případů koronaviru. Jedná se o nejvyšší denní nárůst za poslední dva týdny. Už od čtvrtka 3. prosince jsou denní nárůsty vyšší než za stejný den předchozího týdne.

Dle dat z Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje je k dnešnímu dni (středa 9. prosince) v Plzeňském kraji aktuálně 2797 osob, kteří jsou covid pozitivní. Jen za úterý jich přibylo 209.

Laboratoře v celé České republice úterý provedly skoro 22 800 testů. Pozitivní výsledek mělo 25,65 procenta z nich. Rizikové skóre se tak dál drží na 64 bodech. „Od začátku říkáme, že protiepidemický systém je zásadním, nikoliv jediným zdrojem rozhodování pro naše rozhodování. Je to uvedeno už v metodice,“ řekl ministr Blatný po pondělním jednání vlády.

Hrozí tedy opět přechod na čtvrtý stupeň? "Bude to záviset na chování nás všech. Pokud se budou naprosto záměrně a cíleně porušovat či obcházet platná opatření, tak je to velmi reálné. Situace je i ve třetím stupni pořád vážná. A když vidíme, jak se v barech v Praze, Brně i dalších městech konají hromadné party, nemůžeme být překvapeni, pokud se do čtvrtého stupně vrátíme," uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová a dodala, že si musíme uvědomit, že současná situace je stále velmi křehká a jakýkoliv výkyv může znamenat výrazné zhoršení situace. Stále se pohybujeme na pomezí 3. a 4. stupně.

Vláda chce také zpřísnit postihy za porušování opatření. Pošle do Parlamentu novelu zákona o krizovém řízení a související návrh zákona o pravomoci Policie České republiky a obecní policie postihovat porušení krizových opatření a mimořádných opatření nařízených v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru SARS CoV-2 na území České republiky. Vláda chce navýšit pokuty až na 50 000 korun. Kontrolu dodržování krizových opatření návrh svěřuje Policii ČR a obecní policii a současně umožňuje těmto orgánům ukládat za porušení krizových opatření sankce formou příkazu na místě.

Foto: Pixabay

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24