Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Viktoriáni jsou ve skvělé kondici, potvrdila to lékařská vyšetření. Podívejte se na VIDEO!

08.01.2014 19:33

Kompletní kádr hráčů FC Viktoria Plzeň se podrobil na úvod roku 2014 jako tradiční kompletní lékařské prohlídce včetně zátěžových testů a úřadující mistři si vedli výborně!

VIk

Viktoriáni mají za sebou důkladnou lékařskou prohlídku. Každoročně dohlíží na výkony fotbalistů MUDr. Jaroslav Novák, odborný asistent Ústavu tělovýchovného lékařství při Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni, a ani letos tomu nebylo jinak. Kompletní kádr FC Viktoria Plzeň se vypravil do Lidické ulice v Plzni a podrobil se zátěžovým testům.

Úvodem celého testu bylo běžné vyšetření. „Provádíme komplexní tělovýchovně-lékařské vyšetření, při kterém sledujeme parametry antropometrické, dále děláme klinické vyšetření, ke kterému patří zátěžový test. Při antropometrických parametrech hráčů, kteří u nás už několikrát byli, se zaměřujeme na vzájemný vztah výšky, hmotnosti a podílu tukové tkáně. To je parametr, který vypovídá, jak dobře si hráči udržují optimální kondici. U vrcholových sportovců nelze předpokládat, že by jim nějak nepřiměřeně přibývalo množství tukové tkáně. Měříme také klidové hodnoty krevního tlaku, vitální kapacitu, vteřinovou vitální kapacitu, posuzujeme klidové hodnoty EKG a kontrolně měříme biochemicky moč. Toto jsou všechno parametry, které vypovídají o zdravotním stavu hráče včetně rutinního klinického vyšetření a ortopedického vyšetření," popisuje Jaroslav Novák.

Ovšem i vrcholoví fotbalisté musí dodržovat určité zásady!

„Často bohužel u hráčů zjišťujeme svalové disbalance, to znamená zkrácené svalové skupiny zejména dolních končetin. My na to hráče upozorňujeme, ale ne vždycky se během půlroku nebo roku podaří dosáhnout výraznější nápravy. Záleží na tom, jak se tomu věnují. Svalové disbalance hrají roli při výkonu v zápase. Pokud jsou svaly zkrácené, jsou rychleji unavitelné," dodává lékař.

Na závěr vyšetření hráči absolvují i zátěžový test, při kterém se zjišťují parametry maximální spotřeby kyslíku, což je parametr, který obecně vypovídá o kondiční připravenosti každého hráče. A právě výsledky bývají vodítkem pro trenéra, aby nastavil optimální dávky zátěže tréninkového procesu.

„Z prvních výsledků hráčů, kteří u nás zatím byli, lze odvodit, že úroveň kondiční připravenosti je velmi dobrá. Jsou na začátku přípravného období, kdy pracují především na zlepšení kondice. Dá se očekávat, že dojde k nárůstu připravenosti," chválí svěřence Dušana Uhrina lékař, který jedním dechem dodává, že na plzeňských fotbalistech je vidět kázeň a zodpovědnost při tréninku.

Video z vyšetření všech třech hráčů najdete zde.

FOTO:Ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT