Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Výrobci párků uvádějí vyšší podíl masa, než jejich produkty skutečně obsahují

03.04.2013 7:17

Jak se ukázalo, etiketám na výrobcích se mnohdy nedá vůbec věřit. U vídeňských párků uvádějí výrobci až o pětinu více podílu masa, než výrobek skutečně obsahuje. V testu pohořely řetězce Lidl, Coop a Tesco.

Někteří výrobci párků šidí své zákazníky velmi markantně. Nejhůře v testu obstály vídeňské párky z řetězce Coop, které obsahují o 17 % méně masa, než uvádí na etiketě. Kilogram masa v nich obsažený přijde tedy zákazníky na 323 korun!

O moc lépe na tom nejsou ani Tesco vídeňské párky. I když výrobce deklaruje na obalu 65 % masa, jeho skutečný obsah činí pouhých 49 %. V testu sedmnácti výrobců neobstálo šest z nich, včetně vídeňských párků z Tesca, Coopu a párků Lidl Pikok.  „K uvedeným třem produktům jsme podali podněty na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci,“ říká manažer testování časopisu dTest Václav Beneš.

Podle potravinářské vyhlášky musí vídeňský párek obsahovat nejméně 55 % hovězího, vepřového či telecího masa a maximálně 40 % tuku. Nesmí obsahovat žádné strojně oddělené maso, tzv. separát ani drůbeží maso. „Požadavky splnily všechny testované výrobky, byť zmíněné párky z Tesca splnily požadavek na minimální podíl masa až po započtení přípustné odchylky měření,“ uvádí Václav Beneš.

Ojedinělou praktikou výrobců párků není ani přidávání glutamátu, který dodá potravině masové aroma a zakryje mdlou chuť škrobu a sóji.

foto : Ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství