Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni na Slovanech můžete nově zkusit discgolf - FOTKY

01.06.2022 16:16

Kousek od Škoda Sport parku v údolí řeky Radbuzy najdete nově hřiště pro tzv. discgolf. Hřiště bylo již slavnostně otevřeno, tráva je zatím posekaná ale jen na prvních čtyřech stanovištích.

discgolf
discgolfdiscgolf1discgolf2discgolf3discgolf6discgolf67IMG_0565

Hřiště není nijak oplocené a je volně přístupné. Disky ke hře je možné zapůjčit oproti vratné záloze v občerstvení areálu Škoda sport parku.

"Během měsíců dubna a května nechal městský obvod Plzeň 2 – Slovany na pozemcích, které těsně přiléhají ke Škoda sport parku na Malostranské ulici v Plzni na Slovanech, vybudovat nové hřiště na discgolf," informuje vedení ÚMO Plzeň 2.

Discgolf nemá s klasickým golfem moc společného, i když vychází z jeho pravidel. Cílem je hodit disk do ocelového koše.

„Discgolf je zábavná a nenáročná hra pro každého bez rozdílu věku, která vychází z pravidel golfu. Ve světě již existují tisíce discgolfových hřišť s pevně instalovanými koši. Nejvíce, okolo pěti tisíc, se jich nachází ve Spojených státech, kde se discgolfu věnují desítky tisíc lidí. V Evropě jsou nejdále skandinávské země nebo Německo. U nás se nachází již přibližně 120 hřišť a další stále rostou,“ uvedl starosta Lumír Aschenbrenner.

discgolf6

Hřiště je kousek od řeky, většinou je na plochách, které nechává obvod sekat dvakrát ročně. Ostatní plocha není sekána vůbec, protože jde o mokřad. Většina odpališť a košů je ale podle obovodu umístěna do louky, která v současné době nakvétá a bude tedy posekána v celém rozsahu až po vysemenění koncem června. V současní době je tedy posekána tráva jen u prvních 4 stanovišť.

"Po celkové seči už budou sekána odpaliště, místa okolo košů a přístupová místa častěji a sportoviště bude možné využívat pohodlněji a v celém rozsahu. Odbor životního prostředí městského obvodu bude zajišťovat pravidelné sekání trávy na hřišti ve spolupráci se Správou veřejného statku města Plzně. Městský obvod Plzeň 2 - Slovany věří, že sportovci pochopí zájmy ochrany přírody a budou se k přírodě chovat ohleduplně," informje vedení obvodu.

Obvod chtěl hřiště vybudovat už v roce 2015. „Ve hře byl Božkovský ostrov, ale ten nevyhovoval kvůli těsné blízkosti in-line dráhy. Současné hřiště stojí v místě budoucí plánované stavby Malostranských jezírek. Hřiště je velmi rozlehlé: je rozvrženo na devět jamek a nebude oploceno, neboť jsme v zátopovém území. Nebylo třeba budovat nějaké komunikace, ani kácet, naopak jsme využili stávající zeleň. Cena za vše byla 325 tisíc korun,“ upřesnil místostarosta Jan Fluxa.


O discgolfu:
Cílem hry discgolf je dokončit jamku, tedy zasáhnout koš na co nejmenší počet hodů. Hází se speciálními disky. Disk se hází z určeného výhoziště na cíl, kterým je ocelový koš. Po prvním výhozu hráč hází z místa, kde se disk zastavil a takto pokračuje dál, dokud netrefí disk do koše. Vítězem je ten, kdo dokončí celé hřiště s nejmenším počtem hodů. Frisbee golf, jak je také někdy tento sport označován, vznikl v 70. letech v USA a od té doby získal již statisíce příznivců po celém světě. Hřiště má obvykle 9 - 18 pevně umístěných košů.

foto: plzen.eu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství