Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Testování Plzeňské karty v mobilu jde do poslední fáze

10.11.2011 14:40

V Plzni budete moci s mobilním telefonem s nahranou Plzeňskou kartou od příštího roku platit jízdné v MHD, využívat služby knihovny, slevy u různých prodejců a dokonce i platit v obchodech!

a
aa1a2aa

Plzeňské městské dopravní podniky zahájily poslední fázi pilotního projektu Plzeňské karty v mobilu s unikátní aplikací O2 Wallet. Během šesti měsíců bude padesát lidí testovat Plzeňskou kartu v mobilních telefonech s aplikací 02 Wallet, a to i v kombinaci Plzeňské karty s bankomatní kartou.

V Plzni budete moci s mobilním telefonem s nahranou Plzeňskou kartou od příštího roku platit jízdné v MHD, využívat služby knihovny, slevy u různých prodejců a dokonce i platit v obchodech!

Po uvedení limitované edice Plzeňské karty v mobilním NFC telefonu Nokia 6212 v loňském roce bude ve zkušební fázi Plzeňská karta už součástí O2 SIM karty. Nyní je před startem půlroční zkušební doba. Ve druhé polovině roku by chtěly Plzeňské městské dopravní podniky službu spustit ´naostro´.

"NFC technologie má široké uplatnění v rámci systému městském multifunkční bezkontaktní čipové karty. V budoucnu chceme technologii využít i pro vzdálenou správu Plzeňské karty v mobilu, tedy například vzdáleného dobíjení elektronické peněženky, doručování a validaci časového předplatného prostřednictvím NFC mobilního telefonu a lze ji využít i jako prostředníka mezi majitelem telefonu a aktuálním informacemi vázanými k určitému místu, například zastávce veřejné dopravy nebo kulturní památce," uvedl generální ředitel PMDP Michal Kraus.

V praxi to může vypadat třeba tak, že třeba na plzeňské radnici bude umísten velmi malý čip, který Váš mobil přečte a načte z něj informace. Vy si pak přímo v mobilu přečtete vše o historii radnice!

V Plzni bude novinka jako v prvním městě v ČR!

Plzeňskou kartu v mobilu budete moci nahrát do vybraných přístrojů, které na trh uvede Telefónica O2.  "Připravujeme čtrnáct typů mobilních telefonů, do kterých je možnost nahrát Plzeňskou kartu. Většina telefonů, které to umí, není dnes komerčně dostupná. Budou přicházet v průběhu příštího roku, takže si vyberou i ti, kteří chtějí úplné novinky. Cenová relace přitom bude od nízkých cen po ty nejvyšší," řekl QAPu.cz. Richard Walitza s tím, že v budoucnu není vyloučeno mít v telefonu nahranou třeba občanku a řidičák. "Cokoliv bude v elektronické podobě, jsme schopni dát na SIM kartu."

PMDP budou chtít nabídnout novinku celé plzeňské populaci, jako první si ji ale budou moci užívat klienti Telefónica 02. "S PMDP jsme nejdál a myslím, že Plzeň bude prvním městem, kde se systém spustí," dodal Walitza.

V současné době je vydáno přes 250 tisíc Plzeňských karet, které slouží jako nosič předplatného kupónu a elektronické peněženky, identifikátor ve stravovacích, přístupových systémech a tiskových řešeních, čtenářský průkaz v knihovnách i jako platební nástroj u smluvních partnerů a idenfitikátor ve slevovém programu nebo v Centárlní rezervační kanceláři systému Plzeňská vstupenka.

NFC technologie (Near Field Communication) se velmi rychle rozvíjí a šíří. Podporu přislíbila většina výrobců mobilních telefonů a v roce 2014 se čeká, že pro NFC platby bude na světě k dispozici přes 260 milionů terminálů.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT