Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Přeštice: Město chce zpoplatnit parkování v centru, lidé se bouří

02.01.2012 13:54

Vedení města chce zpoplatnit parkování v centru Přeštic a to i pro obyvatele, kteří tam bydlí. Lidé se bouří. Jak to dopadne s parkováním v Přešticích na jižním Plzeňsku? To zjišťoval QAP u starosty Antonína Kmocha.

IMG_2845

V Přešticích na jižním Plzeňsku řeší vedení města problém s parkováním. Náměstí je plné aut, která zde parkují více než půl dne. Situace vyžaduje řešení. A tak Přeštice jednají o tom, že parkování v centru zpoplatní. A to i pro ty, kteří v centru a jeho okolí bydlí.

Na přeštickém náměstí je zatím parking zdarma, ale právě proto se zde objevil problém s ne místními řidiči. Ti tady totiž parkují více než polovinu dne. "Problém je ten, že 50% parkujících aut, která zde stojí na náměstí, jsou lidé, kteří tady vůz zaparkují a jedou dál do zaměstnání," vysvětluje starosta Přeštic Antonín Kmoch. "Jediným řešením, jak centrum uvolnit, je zpoploatnění parkování," dodává starosta.

Je ale řešením zpoplatnit parking i pro ty, kteří tady bydlí?

V návrhu, který je v jednání, se počítá se zpoplatněním parkování nejen na náměstí, ale také v přilehlých ulicích. "Pokud bychom zpoplatnili jen náměstí, je jasné, že auta se přesunou do okolních ulic a tak zaberou místa obyvatelům, kteří tam bydlí," konstatoval starosta Přeštic. Proto bude zpoplatněno i okolí náměstí a lidé, kteří tam žijí, si budou moci pořídit rezidentské karty. "Zda budou rezidentské karty zdarma nebo za poplatek, zatím nevíme. Ale přikláníme se spíš k možnosti za poplatek," myslí si Antonín Kmoch. Ceny parkování jsou podle něj zatím neurčeny, jsou v jednání. "Zatím jsme na prosincovém zastupitelstvu projednávali zpracovanou studii, na jejímž základě budeme pracovat dál," vysvětluje starosta s tím, že vliv na rozhodování bude mít i diplomová práce jistého místního studenta na téma parkování v Přešticích. "Pokud diplomovou práci v polovině ledna obhájí, budeme se zabývat i touto prací," dodává Kmoch.

Pozor, rezidentská karta vám ale nezajistí místo!

I přesto, že si zřídíte popř zaplatíte rezidentskou kartu, nemusíte se dočkat místa u domu, kde bydlíte. "Rezidentská karta zajistí jejímu držiteli možnost zaparkovat zdarma nikoli konkrétní místo před domem," vysvětluje starosta Kmoch s tím, že rezident bude moci na základě karty zaparkovat zdarma na jiném místě v centru.

Co na to lidé?

Samozřejmě se jim to nelíbí a chtějí si k této věci také něco říci. "Na přelomu ledna a února plánujeme diskusi s obyvateli Přeštic, kde jim chceme vše podrobně vysvětlit a také s nimi hovořit o cenách za parkování," sdělil starosta. Podle něj také během ledna rozjede město kampaň na webu, kde budou moci obyvatelé říci své. "Také jsme zadali do Přeštických novin otázku měsíce na téma parkování, kde mohou lidé odpovídat," vysvětluje první krok kampaně Kmoch.

Placené parkování bude mít samozřejmě přínos i pro městskou kasu. "Vybrané peníze bychom použili na infrastrukturu," vysvětluje starosta.

Starosta slíbil diskusi pro obyvatele. Jednání, které rozhodne o parkování, proběhne v březnu na zasedání zastupitelstva. Situaci sledujeme.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství