Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak připravit auto na STK?

09.11.2010 9:35

Čeká vás STK s vaším čtyřkolovým miláčkem? QAP pro vás zjišťoval, jak auto připravit na STK a na co se nejvíc kouká při kontrole technického stavu vašeho auta. Dá se ještě technická obejít?

stk 006

Také vás čeká v blízké budoucnosti technická na autě? QAP pro vás zjišťoval, jak auzo připravit a na co se zaměřit před technuckou kontrolou.

Na STK, kterou si vyberete vám proklepnou celý vůz. Nejvíc je bude ale zajímat stav karoserie, přední nápravy a brzdového systému. "Jakmile je někde v brzdách či nápravě nějaká vůle, dostanete technickou dočasně na měsíc a musíte přijet na opakovanou kontrolu," vysvětluje Josef Procházka z autoservisu Autokomplet, kde děkají také STK a emise. "V tomto případě je to závada vážná. Pak ještě můžete mít závadu nebezpečnou a to znamená, že máte vopzidlo nezpůsobilé k provozu a technickou nedostanete," upřesňuje ještě. U závad brzdového systému jde obvykle o nebezpečnou závadu a tam je možno pouze oddstranit závadu výměnou.

Brzdový systém, co se zkoumá?

"Především účinnost brzd a pak stav. Ten se provádí vizuální kontrolou, tedy například se kontroluje koroze brzdových trubek, poškození brzdových hadic," říká vysloužilý technik. "Pak se to dá na válce a zkouší se účinnost brzd, souměrnost a tlak na pedál. Moderní auta, která mají posilovač, se zkouší na brždění s posilovačem i bez něj," pokračuje s přiblížením kontroly. Povolená tolerance je 30% mezi jednotlivými koly. "Pokud je to víc, je to závada a u brzd jde o tu nebezpečnou, čili vůz nezpůsobilý k provozu," vysvětluje. Samozřejmě také vám otestují ruční brzdu.

Jaké jsou nejčastější závady?

Koroze kotoučů, čelistí nebo brzdových trubek.


Karosérie

Nosné části nesmí být zkorodované třeba práhy, uložení náprav zkrátka nosné části. Karosérie nesmí mít ostré hrany tzn zkorodované některé části, které pak vytvoří ostrou hranu, například zkorodovaný lem zadního blatníku. Když budete mít ´pouze ´vykvetlý kufr, to nevadí. "Pak jsou důležité nosníky, které zkorodované , samozřejmě, ne jen povrchově, neunesou, co mají," říká Procházka.

Dá se technická obejít tzv ´bez auta ´?

V dnešní době už to není tak jednoduché, jako to bylo před tím. V současné době jsou všechny STK připojeny na počítač a ministerstvo si tak může kdykoli a kdekoli zkontrolovat evidenci kontrol. To znamená, že může v databázi najít kdy a v kolik jste šli na STK, v kolik jste prošli a jaké byly závady. "Takže pokud někdo sežene známku z STK a nalepí si ji na auto tak je to dle této databáze dohledatelné podle SPZ," vysvětluje Procházka.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství