Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Evropské hlavní město kultury odkrývá karty! Zahájení projektu odstartuje pět průvodů

06.10.2014 18:14

V polovině ledna se oficiálně Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury. Zahájení by mělo být velkolepé, stejně jako další průběh roku. "Projekt je finančně stabilizovaný a stojí pevně na nohou," říká ředitel Jiří Suchánek.

plzenske ohynky (33)

Evropské hlavní město kultury odkrývá podrobnosti celého programu. Masivní informační kampaň by měla odstartovat v listopadu. Zahájení, které proběhne 17. ledna 2015, by mělo nabídnout ohromný objem akcí a v podstatě se protáhne na celé tři dny. Program v Cukrovarské se začne realizovat až na jaře příštího roku. 

Velkolepým zahájením by měl odstartovat projekt Evropské hlavní město kultury v polovině ledna příštího roku. "Po otevření manéže máme velkou zkušenost a ukázalo nám to, že lidé přijdou. Už v pátek 16. ledna budou probíhat menší aktivity. V sobotu 17. ledna bude město uzavřené autům, dopravě a proběhne ten stěžejní program. Celkem projde městem pět průvodů. Zapojí se do toho desítky škol a stále je možnost se do průvodu zapojit, stejně jako se mohou lidé zapojit i dalšími aktivitami. Toho 17. ledna také poprvé zazvoní zvony a město se otevře. Podrobný program zveřejníme během pár týdnů," řekl během oficiálního představení umělecký šéf projektu Petr Forman.

Přímo v sobotu 17. ledna by se lidé měli scházet už během odpoledne na pěti místech v centru Plzně: u Prazdroje u čerpací stani, v Sirkové u nádraží, na náměstí Emila Škody a v Lochotínské ulici u Kauflandu. Jízda průvodu pak projede z náměstí Míru a pěší část průvodu z náměstí T.G. Masaryka. V 17 hodin pak vyrazí průvody do centra města.

Samotný program se odehraje na náměstí Republiky. Vrcholem bude rozeznění zvonů na katedrále svatého Bartoloměje. Chybět nebude ani hudební doprovod a projekce na katedrálu i okolní domy. Následně se program přesune i do klubů a podniků v centru města.

V neděli budou oslavy zahájení pokračovat, i když už v méně pompézním duchu.

S kompletním programem EHMK seznámí nová kniha. K mání bude od konce října...

Rozsáhlý program, jednotlivé sekce i jejich představitele lidem přiblíží podrobně nová Kniha 2, která bude v meeting pointu na náměstí k mání od konce října. Jisté je, že během příštího roku dojde na cirkusy, divadelní představení i velkolepé Slavnosti svobody. Ty zahájí koncert rockenrollové kapely Lynyrd Skynyrd 1. května, který zafinancovala FC Viktoria Plzeň. "My jsme se chtěli zapojit nejen tím, že budeme hrát kulturně fotbal," komentoval s úsměvem majitel klubu Tomáš Paclík.

Na jaře příštího roku se také otevře DEPO 2015, tedy areál bývalého depa PMDP v Cukrovarské. Tam bude řada workshopů, výstav a dílen. "Během roku 2015 se zde představí čtyři velké výstavy, prostor bude hostit taneční, divadelní i cirkusová představení ve spolupráci s partnerskými festivaly a v rámci naší  sezóny nového cirkusu. DEPO bude zároveň místem pro prezentaci evropských kultur v rámci festivalu Departures. Stane se sídlem coworkingu, sdílených dílen nebo prostoru pro kreativní firmy,“ vysvětluje programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.

Rozpočet projektu je 20 milionů EURO. Z Bruselu už přišly peníze za Cenu Meliny Mercouri.

O financování projektu se mluví hodně dlouho. Hlavním partnerem je Plzeňská teplárenská, nicméně vedení společnosti stále jedná s dalšími velkými subjekty, které jsou zatím v utajení. Rozpočet celkem je 20 milionů EUR, ze kterých většinu zaplatí Plzeň, čtvrtinu přispěl Plzeňský kraj, připočítávají už se i peníze za Cenu Meliny Mercouri. "Ty peníze už jsou na účtu," potvrdil primátor Martin Baxa.

25 milionů se počítá financovat ze soukromých zdrojů partnerů. "Z těch už je zajištěno nyní zhruba 70 procent," řekl ředitel společnosti Jiří Suchánek. "Projekt je finančně stabilizovaný a stojí pevně na nohou."

O tom, že jednotlivé projekty jsou velmi finančně náročné, svědčí samotný Magický kolotoč na náměstí Republiky, o který je velký zájem. Zapůjčení Magického kolotoče, instalace i následná deinstalace vyšly na 5 a půl milionu a právě na jeho financování se podíleli z drtivé většiny partneři projektu. Zhruba 1 a půl milionu by se mělo vybrat na jízdném. Aktuálně už se na kolotoči svezlo skoro 19 tisíc platících návštěvníků. 15 tisíc zájemců, většinou z řad dětí, využilo vstupenky, které Plzeňská teplárenská nechala rozdat po školách v Plzni. Zájem je zatím ve srovnání s ostatními evropskými městy, kde byl, největší.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství