Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Cyklojízda Plzní přitáhla stovku zájemců

21.09.2012 10:36

Historicky nejvíce cyklistů a cyklistek přitáhla ve čtvrtek 20. září cyklojízda Plzní. Sešlo se jich 102. Cyklojízdu pořádala nově založená iniciativa Plzeň na kole.

_DSC3943
_DSC3848_DSC3871_DSC3894_DSC3925_DSC3943_DSC4049

Ve čtvrtek 20. září jste mohli vidět po Plzni davy cyklistů a cyklistek. Plzní jela cyklojízda, které se ale účastnil rekordní počet cyklistů, bylo jich celkem 102!

Cyklojízda se uskutečnila u příležitosti Evropského týdne mobility a byla oslavou městské cyklistiky a ukázala, že i lidé na kolech a koloběžkách mají v městské dopravě své místo.

Cyklisté se sešli ve velkém už u Andělíčka

Na začátku cyklojízdy u Andělíčka na náměstí Republiky se sešlo 102 cyklistek a cyklistů, čímž byly překonány všechny dosavadní cyklojízdy pořádané v Plzni už skoro 20 let. "Sešli se kolaři všech generací, od dětí předškolního věku v doprovodu svých rodičů po zralé cyklisty seniorského věku. Jelo se na všem možném, od skládaček přes letité favority, tandemy, tříkolky až po koloběžky nebo závodní speciály silniční i sjezdové. Prostě na čemkoli, co má (alespoň) dvě kola," míní mluvčí iniciativy Plzeň na kole Petr Vaněk.

Cyklisté do dopravy patří!

"Početná účast, ale i atmosféra na cyklojízdě jasně ukázala, že kolo do města patří a že Plzeňané a Plzeňanky si zaslouží pro městskou cyklistiku lepší podmínky. Cyklojízdy se zúčastnil nemalý počet těch, kteří by po Plzni rádi jezdili, ale mimo cyklostezky mají strach z kolize s automobily," konstatoval Petr Vaněk. Nepropojený systém existujících cyklostezek v centru města jim využití kola jako dopravního prostředku podle Vaňka znemožňuje. "Z diskuzí po cyklojízdě bylo ale zřejmé, že se s tím mnozí nehodlají smířit," doplnil.

Cyklojízda upozornila i na to, že v Plzni chybí kvalitní stojany pro kola, například před Hlavním nádražím není ani jediný. Jednosměrné komunikace by také dle zákona mohly být zpřístupněny pro cyklisty v obou směrech, ale příliš se to neděje.

Cyklojízda byla první akcí nově založené iniciativy Plzeň na kole. Ta si dává za cíl propagaci cyklistické dopravy v Plzni a snahu o zlepšení podmínek pro využití kola jako dopravního prostředku ve městě.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT