Techmania zve na živě komentované projekce oblohy. Poprvé už tuto neděli!

14.03.2016 18:21

Do Plzně se po dvou desetiletích vracejí komentované projekce oblohy. Díky systému 3D planetária je možné navštívit jakékoliv místo na světě a porovnat tamní oblohu s tou naší. Každý pořad je jiný, jedinečný..

DSC05252

Techmania Science Center nasazuje se začátkem jara do programu 3D planetária program, který návštěvníkům ukáže aktuální postavení hvězd na nočním nebi. Pořad je živě komentovaný, záleží jen na divácích a jejich průvodci, jak se bude jeho scénář vyvíjet, která místa navštíví. Krom toho se třeba dozvíte, jak se jednoduše zorientovat v přírodě jen s pomocí hvězd..

„Komentované projekce doplní oblíbené Oblohy nad Plzní. Půjde o pořad interaktivní, kde se na přání diváků bude měnit nebe na kopuli nad jejich hlavami a moderátor bude komentovat a vysvětlovat aktuální postavení nebeských objektů,“ vysvětluje garant planetária Tomáš Meiser. Planetárium bude v reálném čase počítat postavení Slunce, Měsíce, planet i hvězd. „Návštěvníci uvidí, kde v daný den svítá a proč zrovna tam. Dozvědí se, jak se orientovat v přírodě s pomocí Slunce nebo s pomocí hvězd na noční obloze, podívají se na odvrácenou stranu Měsíce nebo se vydají k předpovězené deváté planetě sluneční soustavy.“ doplňuje Tomáš Meiser.

Komentované projekce oblohy jsou v programu jediného českého 3D planetária vždy v kombinaci s hlavním filmem. Poprvé si je veřejnost bude moci užít v neděli 20. března.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT