Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

31.05.2024 19:06

Voda v některých řekách stoupá

Aktuálně je na 1. stupni vodní nádrž Hracholusky (Mže).

Celníci odhalili novou fintu řidičů! Tachograf ovládaný pedály - FOTKY

08.06.2016 16:59

Celníci na dálnici D5 odhalili zbrusu novou fintu řidičů, jak obejít bezpečnostní pauzy. Tachograf byl v novém kamionu ovládaný speciálním zařízením. Čtěte podrobnosti.

2016-6-8-1118zarízení detail
2016-6-8-1118zarizeni 12016-6-8-1118zarízení detail2016-6-8-1118zarizeni2016-6-8-1118zajištěné zařízení2016-6-8-1118zajištěné zařízení

Hlídka celníků zastavila dva roky starý kamion, který miřil do Německa, na dálnici D5. Při kontrole bylo jasné, že řidič obcházel nutné přestávky. Způsob je ovšem novinkou. Tentokrát se data nefalšovala magnetem, ale speciálním zařízením napojeným na pedály u řidiče.

Elektronickén zařízení se objevilo v kamionu českého dopravce. Jedná se přitom o vůbec první případ, kdy celníci odhalili umístění a funkci zařízení na přerušení činnosti tachografu přímo při kontrole a zajistili ho. 

Magnety jsou ovšem podle všeho už minulostí. Novinkou je zařížení, které ovládá řidič pedály. "Celníci zastavili nákladní vozidlo, které řídil čtyřicetiletý řidič. Porovnáním dat z karty řidiče, na kterou se zapisují údaje o řízení a čerpání odpočinku, zjistili, že data na kartě neodpovídají skutečnosti. Nákladní vozidlo, které zastavili, podle tachografu jízdu nevykonávalo. Celníci kontrolou vyloučili použití magnetu na čidle tachografu a pojali podezření, že řidič používá jiné zařízení ovládající činnost tachografu," potvrdila mluvčí celníků Jitka Blahutová.

U nákladního auta nechali celníci provést okamžitě technickou prohlídku, která zařízení následně skutečně odhalila. "Servisní technik zjistil, že je v prostoru za tachografem ukryto speciální zařízení, které ovlivňuje činnost tachografu. Při aktivaci zařízení tachograf neznamenával jízdu vozidla, neukazoval rychlost vozidla a nezapočítával ujeté kilometry. Při instalaci zařízení nebyl nutný žádný zásah do palubní desky vozidla. Zařízení se aktivovalo při otočení klíčku v zapalování a přesnou kombinací sešlápnutí brzdového pedálu a pedálu plynu," vysvětluje mluvčí celní správy.

Dopravci teď hrozí až půlmilionová pokuta, řidiči do 10 tisíc.

FOTO: CÚ Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství