Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.05.2024 20:44

Vážná dopravní nehoda u obce Holovousy na severním Plzeňsku

Na místo letěl vrtulník! Zasahují všechny složky IZS

Co je molekulární kuchyně?

16.04.2012 20:01

Součástí letošního Apetit festivalu bude také show, kde kuchař Petr Koukolíček předvede, co to je molekulární gastronomie. QAP zjistil víc a přinášíme i fotky z ukázek.

P4124647
rajčatová špageta (5)campari s džusemcampari s džusem (1)campari s džusem (2)campari s džusem (3)campari s džusem (4)campari s džusem (5)celé menucuracao kaviárcuracao kaviár (1)curacao kaviár (2)curacao kaviár (3)kaviár, B52, vodka s energetic.nápojemP4124608P4124609P4124612P4124613P4124614P4124616P4124625P4124626P4124628P4124641P4124642P4124645P4124646P4124647P4124648P4124655panák B 52rajčatová špagetarajčatová špageta (1)rajčatová špageta (2)rajčatová špageta (3)rajčatová špageta (4)

Není jídlo jako jídlo, novinkou, kterou můžete vidět na letošním Apetit festivalu je molekulární gastronomie. Co to je a jaké pochoutky na vás čekají? To zjišťoval QAP u kuchaře a showmana Petra Koukolíčka.

Kromě klasické kuchyně můžete na letošním Apetit festivalu ochutnat také molekulární kuchyni. To je vlastně taková obyčejná kuchyně, kde jídlo mění skupenství.

Co je molekulární gastronomie?

Molekulární kuchyně připravuje pokrmy metodami známými spíše z laboratoří jako například emulgování, mražení tekutým dusíkem, přidávání různých látek rozkládajících strukturu suroviny, atd. Čímž tato unikátní kuchyně vytváří naprosto nečekané dobroty v zajímavých skupenstvích nebo-li stavech.

Molekulární gastronomie používá stejné suroviny jako gastronomie klasická, ale zásadně se liší použitými postupy. Díky užívání technik, které by málokoho napadlo spojovat s vařením, je možné dosahovat zcela nových výsledků. V podstatě jde o vytváření naprosto nových skupenství, která chutnají jako dobře známé pokrmy a mají též stejný počet kalorií nebo alkoholu.

Na letošním festivalu dobrot bude právě molekulární vaření představovat kuchař Petr Koukolíček. K molekulární kuchyni ho přivedl Daniel Dilaz Delgado, který působil v pražském La Degustation de Bohéme. V rodném Španělsku pracoval Delgado v řetězci Ferrána Ádrii a byl na stáži i v legendární El Bulli. Jeho nápady Petra Koukolíčka nadchly, a tak se snažil dozvědět se více. Postupně metodou pokus omyl rozšiřoval repertoár a používal další netradiční postupy.

Přímo na pódiu bude Petr Koukolíček předvádět své "trochu jiné" vaření pomocí chemie. Nejde o chemické pokusy. Používané přísady jsou čistě přírodní a mnohé z nich jako například kyselinu citronovou nebo calciovou sůl známe z klasické kuchyně. Používají se také výtažky z hnědých řas. To vše se za určitých podmínek změní na dobrotu v "trochu jiném stavu" než jste zvyklí. "V Čechách se o molekulární kuchyni skoro neví, ve světě se touto kuchyní zabývají nejlepší šéfkuchaři a restaurace. U nás je to trošku na okraji zájmu a to je škoda, protože je to opravdu zážitek," říká Petr Koukolíček s tím, že Češi zkrátka chtějí mít na talíři tu svou porci, ty svoje knedlíky a guláš. Co je na kuchyni jiného jsme vzápětí pochopili, když jsme měli možnost ochutnat tomatovou špagetu, kaviár z curacaa nebo kostku energy drinku s vodkou.

Petr Koukolíček nám předvedl hned několik laskomin. Tou první byla kulička džusu s campari uvnitř. Jednoduše změna skupenství džusu, který se lžičkou dá do vody a ihned se z něj utvoří kulička. Do té pak Petr Koukolíček injekcí vpíchne campari. Taková jednohubka s plnohodnotnou dávkou alkoholu jako v tekutém stavu. Další ukázkou je kaviár z curacaa. Podobným postupem se zahuštěné curacao nakape do vody a vznikne luxusní modrý kaviár.

Velmi zajímavou ochutnávkou je známý panák B52, jenže tentokrát jako kostka želé. Opět ale se stejnou silou zapáleného panáku, fakt síla, dát si dvě tři kostky želé B52! Z vařených rajčat zase dokáže kuchař vytvořit želé špagetu. Možností je nepočitatelně. Ale třeba zrovna tomatová špageta není levná záležitost. "Na takovouhle špagetu spotřebuju tak 20 rajčat, takže vyjde dost draho, spočítejte si to," pousmívá se kuchař s vysvětlením, proč není molekulární kuchyně běžně k dostání v restauracích. Češi by to zkrátka nechtěli platit, jsme zase u toho talíře knedlíků s gulášem.

Petr Koukolíček dokáže ledasco. "Proslulá je moje jedlá hlína, u které jsem se setkal s tím, že lidé si mysleli, že jde o ozdobu stolu nikoli pochutinu, vytvořenou molekulární kuchyní," konstatoval kuchař, který má opravdu kouzelné ruce.

Co na Apetit festivalu uvidíte resp ochutnáte?

Tak ochutnáte nebo minimálně uvidíte Nitro Kapučíno, které je asi nejefektnější záležitostí. Je připravené v tekutém dusíku, který má teplotu mínus 196°C. "Nitro Kapučíno stojí opravdu za vidění a ochutnání. Dále bude k vidění výroba tomatové špagety, která je připravena pouze z rajčat nebo třeba přeměnu pomerančového džusu do kuličky, která se vám po rozkousnutí zase přemění na džus," pokračuje Koukolíček.

Pokud chcete vidět to, co Petr Koukolíček umí, koukněte zde. Najdete tady fotky jedlé hlíny a dalších pochutin, které na první pohled nevypadají k jídlu. Recepty od něj ale budete hledat marně. Na internetu se dá najít pár tipů na dobroty, ale to, co si kuchaři vytvoří, například Koukolíčkova "jedlá hlína", zůstane jejich tajemstvím.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství