Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zimní slunovrat, nejkratší den v roce

21.12.2010 7:24

Slunce v úterý 21. prosince vychází v 7:56 hodin a zapadá už v 16 hodin, zažíváme tak nejkratší den a nejdelší noc v roce, ano je tu Zimní slunovrat!

Slunovrat

Nejkratší den a nejdelší noc v roce zažíváme právě dnes, v úterý 21. prosince. O zimním slunovratu, který připadá každoročně právě na toto datum, vidíme slunce v poledne nejníže.

Slunce v úterý 21. prosince vychází v 7:56 hodin a zapadá už v 16 hodin, od středy 22. prosince už můžeme sledovat, jak se den prodlužuje a noc zkracuje. Slunce sice vyjde opět v 7:56 hodin, ale zapadne už o minutu déle, tedy v 16:01 hodin.

Zimní a letní slunovrat, který připadá obvykle na 21. červen, se slaví jako důležité dny napříč různými kulturami po celém světě. V zimě se slaví vítání delšího dne, ústup zimy a sněhu a příchod tepla, lepších podmínek pro pěstování zemědělských plodin.

Zajímavosti o zimním slunovratu

- Nastává obvykle 21. prosince, v Česku tedy jde o zimní slunovrat.
- Na rovníku Slunce vychází asi 24° napravo od východu. Potom jde po jižní obloze, kde v poledne dosáhne maximální výšky 66°33' a zapadne 24° nalevo od západu.
- Na obratníku Raka Slunce vychází asi 26° napravo od východu. Ve dne přechází přes jižní oblohu, kde v poledne dosáhne výšky až 43°06'. Večer zapadá asi 26° nalevo od západu.
- Na obratníku Kozoroha Slunce vychází asi 26° napravo od východu. Během dne dosáhne zenitu. Večer zapadá asi 26° nalevo od západu.
- Na severním polárním kruhu se Slunce v poledne dotkne horizontu, aniž by vyšlo.
- Na jižním polárním kruhu se Slunce o půlnoci dotkne horizontu, aniž by zapadlo.
- Na severním pólu je Slunce po celý den ve výšce -23°27' (pod horizontem) - probíhá polární noc.
- Na jižním pólu je Slunce po celý den ve výšce +23°27' (nad horizontem) - probíhá polární den.

Zdroj: Wikipedia

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství