Mladí atleti AK ŠKODY Plzeň přivezli z MČR nálož medailí i národní rekord – FOTKY

20.06.2023 11:39

O víkendu 17. a 18 června se konal mládežnický šampionát na stadionu pražské Dukly. Víkendový šampionát suverénním způsobem ovládl Atletický klub ŠKODA Plzeň.

Jánská
JánskáMatouškováHaidelmeierFliegelMagdaléna Hellmayerová, František JabůrekMatoušková, Haidelmeier, Peterka, HanákováMatouškováPeterkaSalcmanovásobota-37Sýkorováštafeta 4x400mVýška

Doslova nálož medailí a národní rekord vezou domů atleti U19 a U17 AK ŠKODY Plzeň. Západočeští atleti posbírali rekordní sbírku 20 medailí, což je dokonce o dvě více, než druhý a třetí klub dohromady.

Úctyhodnou bilanci 11 mistrovských titulů, 3 stříbrné a 6 bronzových medailí podtrhli škodováci několika splněnými limity na vrcholné mezinárodní akce a dokonce vyrovnaným národním rekordem.

„Dvojnásobným národním šampionem se stal junior Jakub Peterka, který ovládl sprinterské distance 100 m a 200 m. Hned tři cenné kovy vybojovala dorostenka Viktorie Jánská, která v jeden den doběhla na distanci 100 m překážek na třetí pozici, ve skoku dalekém nenalezla přemožitelku a zvítězila výkonem 600 cm a na závěr dne přidala zlato jako členka štafety 4x100 m,“ okomentoval Michal Černý z AK Škoda Plzeň.

A právě štafeta dorostenek ve složení Šefránková, Jánská, Kárníková a Králová vyrovnala časem 46,64 s národní rekord, který již 30 let drží legendy plzeňského klubu Žabková, Kohoutová, Čelišová, Klapáčová.

„Nejcennější kov vybojovalo také kvarteto juniorů na 4x400 m ve složení Čechura, Hrubý, Černý a Haidelmeier. Zlato si Michal Haidelmeier na krk pověsil rovněž z distance 400 m překážek. Fantastickou podívanou předvedli také modrobílí vrhači, kteří slaví hned pět mistrovských titulů,“ vyjmenovává úspěchy týmu Michal Černý s tím, že skvělé výkony zapsali i dorostenec František Jabůrek, který v koulařském sektoru vrhnul náčiní do vzdálenosti 18.16 cm a jeho starší koulařský kolega Adam Fliegel, který mezi juniory překvapil výkonem 17.27 cm.

V osobních rekordech vyskočili na nejvyšší stupně také oštěpaři, kdy junior Jan Výška jasně ovládl soutěž výkonem 69.10 m. To juniorka Magdaléna Hellmayerová porazila hodem dlouhým 46.25 m soupeřku o jeden centimetr.

„Premiérovou zlatou medaili slaví kladivářka Anna Sýkorová, kterou zakončila fantastický národní šampionát,“ říká Michal Černý. Stříbrnými medailemi se blýskli Jan Škarban na distanci 2 000 m překážek, kladivář Nick Vránek a běžec Martin Honl, který si na trati 1 500 m vytvořil osobní rekord 4:06.31 min.

Sbírku cenných kovů AK ŠKODY Plzeň o bronzové medaile rozšířili Kateřina Matoušková, která na distanci 400 m proťala cílovou pásku v osobním rekordu 54.22 s, Kateřina Salcmanová v dálkařské soutěži, oštěpařka Adéla Hanáková a Pavel Forejt, který tak v diskařském kruhu vybojoval první republikové medailové umístění.

V závěrečné disciplíně pak kvarteto dorostenek na 4x400 m Lobovská, Bieliková, Koppová a Jindrová doběhlo pro bronzovou medaili.

„Tento historický milník 20 cenných kovů, kdy více než polovina patří rovnou mistrovským titulům, se bude jen těžko překonávat. Unikátní klubovou filozofii podtrhuje nejen fantastická sbírka cenných kovů, ale také nespočet osobních rekordů všech členů výpravy, kteří se napříč všemi disciplínami dokázali poprat se soupeři,“ dodává Michal Černý z AK Škoda Plzeň.

Foto Jan Houska

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24