Muž bez domova přehnal popíjení alkoholu a studenou noc musel přečkat venku. Proč ho charita odmítla?

07.01.2024 11:00

O tepelný komfort opilého muže se alespoň postarali strážníci. Poskytli mu deku, izotermickou folii, v noci mu také dovezli teplý nápoj na zahřátí. Kde mohou lidé bez domova přečkat chladné noci a jaké musí splnit podmínky?

IMG_8820[1]

Opilý muž bez domova se nacházel v plzeňské Šumavské ulice. "Dotyčný se k hlídce sám přihlásil a sdělil, že dnes nemá kde přečkat noc. Po provedení dechové zkoušky nadýchal muž 1,83 promile a důvod, proč muže městská charita na tento večer nepřijala, byl najednou na světě," uvedla mluvčí strážníků Tereza Schliková s tím, že 52letý muž se choval slušně a sám přiznal, že to s alkoholem trošku přehnal.

Pro muže se podařilo získat teplou deku, do které ho strážníci s použitím izotermické fólie zabalili, aby měl tepelný komfort. "V průběhu noci jsme muže ještě znovu zkontrolovali a strážníci mu dovezli horkou kávu na zahřátí a lahve s horkou vodou pro udržení tepla. Muž přislíbil, že hned ráno bude svou situaci řešit se sociálními pracovníky," dodala Schliková.

Město Plzeň rozhodlo o opětovném otevření zimního nouzového centra pro lidi bez přístřeší v areálu DEPO2015. A to od neděle 7. ledna, kdy mají noční a ranní teploty klesnout hluboko pod bod mrazu, až do odvolání. Prostor bude klientům přístupný pouze v nočních hodinách od 20.30 do 8.00 hodin, a to i se psy. Vstup je z ulice Cukrovarská 19 naproti Středisku Diecézní charity Plzeň. Centrum má sloužit především v situaci, kdy je kapacita Domova sv. Františka, který poskytuje ubytování klientům v nepříznivé životní situaci, zaplněna.

V celém objektu platí zákaz kouření, konzumace alkoholu a aplikace drog. Klienti jsou povinni udržovat pořádek, dodržovat noční klid a udržovat vzájemný respekt.

Nemalá část bezdomovců odmítá pomoc a nechce nocovat v azylových domech. Podmínka přijetí je totiž střízlivý stav, někteří bezdomovci nejsou schopni se bez alkoholu obejít.

Foto ilustrační MPP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT