Město Blovice investuje do modernizace. LED osvětlení zvýší bezpečnost a uspoří peníze

14.11.2023 11:29

Město Blovice aktuálně realizuje výměnu původních sodíkových výbojek ve veřejném osvětlení za moderní LED. Kromě toho nechalo město nainstalovat nové solární osvětlení na pěšině do Komorna. V plánu jsou i další lokality.

osvětlení LED_1123_Blovice

Zhotovitel předal v uplynulých dnech městu Blovice do užívání tři solární LED svítidla veřejného osvětlení.

„Lampy jsou instalovány podél pěšiny do Komorna. Cena dodávky činí necelých 150 tisíc Kč. Jedná se o první instalaci solárních svítidel v Blovicích,“ informovalo vedení města.

Osvětlení by mělo přispět ke zvýšení bezpečnosti v daných lokalitách. Město má v plánu umístit osvětlení i do dalších oblastí.

„Další osvětlení plánujeme osadit podle zkušeností v chatové oblasti Kamensko. Lampy fungují po nabití akumulátorů ze slunečního záření. Osvětlení je nastaveno tak, aby fungovalo v době největšího předpokládaného provozu, tedy v podvečer a před rozedněním,“ dodalo vedení města.

Město Blovice aktuálně realizuje ve spolupráci se společností ČEZ Energetické služby s.r.o. výměnu původních sodíkových výbojek ve městě za moderní LED osvětlení. Kompletní výměna na celém území Blovic včetně místních částí by měla být hotova v ještě listopadu.

„Nová technologie vede nejen k velké úspoře elektrické energie, ale zároveň eliminujeme drahé opravy starého osvětlení. Další výhoda LEDek je ekologická. Tato světla nejsou tak citlivá pro živočichy, zejména pro ptáky a hmyz. Instalací nového osvětlení eliminujeme světelný smog, je osvětleno to, co má být. Světelná intenzita se dá regulovat, proto je výkon osvětlení v nočních hodinách ztlumen, aniž by to mělo negativní dopad na orientaci ve veřejném prostranství,“ vysvětluje vedení města.

Foto město Blovice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy