Vězni z plzeňské věznice pomáhali seniorům v Blovicích- FOTKY

02.07.2023 18:06

Vězni z Věznice Plzeň se za doprovodu odborných zaměstnanců v rámci extramurálních aktivit vydali pomáhat seniorům. Prvního červencového dne zkrášlili okolí Domova pro seniory ve Vlčicích na jižním Plzeňsku.

vězni pomáhají v Blovicích_Andrej Červený_0723 (1)
vězni pomáhají v Blovicích_Andrej Červený_0723 (1)vězni pomáhají v Blovicích_Andrej Červený_0723 (2)vězni pomáhají v Blovicích_Andrej Červený_0723 (4)vězni pomáhají v Blovicích_Andrej Červený_0723 (5)vězni pomáhají v Blovicích_Andrej Červený_0723 (6)vězni pomáhají v Blovicích_Andrej Červený_0723 (7)vězni pomáhají v Blovicích_Andrej Červený_0723 (8)vězni pomáhají v Blovicích_Andrej Červený_0723 (3)

Deset odsouzených se v sobotu 1. července ráno pustilo do práce. Vězni postupně seštěpkovali velké množství dřevin, upravili živé ploty do hezkých tvarů, prořezali stromy, posekali trávu, vyčistili veškeré obrubníky a zpřístupnili letní posezení. “Celkem jsme odpracovali na zvelebení areálu sto hodin. Rád bych podotknul, že bez nároku na jakoukoliv odměnu, a to jak vězněných osob, tak zaměstnanců věznice,” řekl Andrej Červený, odborný zaměstnanec věznice, zastupitel města Blovice.

“Máme velmi dobrý pocit z dobře vykonané práce, tuto spolupráci si pochvaluje věznice, ale i klienti a zaměstnanci domova,” uvedl Andrej Červený s tím, že se nejedná o první spolupráci mezi věznicí a Domovem pro seniory ve Vlčicích. 

 

Extramurální aktivita je aktivita, která probíhá výhradně za dohledu zaměstnanců věznice a pro odsouzené je především přípravou na pobyt na „svobodě“, ale i určitou motivací. Účelem je zvládnutí kontaktu odsouzených s civilním prostředím po letech strávených za mřížemi.

Vězni pro seniory opravili lavičky. “Domovu jsme 4. dubna 2023 předávali lavičky, které jsme ve věznici pro naše seniory opravili. Při této příležitosti jsme slíbili, že vymyslíme nějakou další spolupráci právě mezi námi a domovem ve Vlčicích, a to jsme sobotní akcí splnili,” řekl Červený a dodal: “Již teď můžeme slíbit, že budeme ve spolupráci pokračovat.”

“Chtěl bych poděkovat za dobře odvedenou práci vězněným osobám i mému kolegovi Tomášovi Krňolouvi, odbornému zaměstnanci Věznice Plzeň a také zaměstnancům domova, kteří zajistili potřebné nářadí,” poděkoval Andrej Červený, který se akce aktivně účastnil.

“Odsouzení svým přístupem k práci dokázali, že tyto aktivity mají svůj smysl a je zapotřebí v tomto pokračovat. Velké poděkování také patří paní ředitelce domova pro seniory, která se nebála spolupráce s odsouzenými,” uzavřel Andrej Červený.

Foto Andrej Červený

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy