Hasiči zasahovali ve FN Bory. Skoro 50 lidí bylo evakuováno, škody jsou milionové

04.01.2024 18:13     05.01.2024 10:59

Několik jednotek hasičů i záchranářů zasahovalo v areálu FN Bory, kde byl hlášen požár některého z operačních přístrojů.

FN Bory požár předsálí_HZSPK
FN Bory požár předsálí_HZSPKFN Bory požár předsálí_HZSPK1FN Bory požár předsálí_HZSPK2

Krátce po páté hodině odpolední vyjeli hasiči k FN Bory. "Zasahujeme v jedné z budov FN Plzeň Bory. Podle prvotních informacích by mělo jít o požár zřejmě některého z operačních přístrojů. Celkem 24 osob bylo evakuováno do jiné části budovy," uvedl prvotní informace mluvčí hasičů Petr Poncar. Záhy dodal, že preventivně z pater nad místem události hasiči evakuovali dalších 21 osob.

Hasiči nasadili přetlakovou ventilaci. Po průzkumu se zdá, že hořel koš a papírové utěrky. "Na místě zasahují vozy RV, RZP a IP. V tento okamžik neevidujeme žádnou nadýchanou, či jinak zraněnou osobu," doplnila ze ZZSPK Andrea Divišová s tím, že v péči měli nakonec pouze jednu osobu, která byla psychicky rozrušená. "Po vyšetření naším lékařem a následném zklidnění, nebyl důvod k dalšímu transportu do zdravotnického zařízení. V 18.40 ZZS na místě ukončila svoji činnost," dodala Divišová.

Nasazeny byly tři průzkumné skupiny. Poncar také uvedl, že k požáru došlo v sousedící místnosti s operačním sálem na chirurgickém oddělení.

V 18:22 byl objekt už odvětrán a evakuováni se budou moci vrátit.

Na vyšetřování události se podílí i policie. "V tuto chvíli provádíme s vyšetřovatelem HZS ohledání místa, událost se obešla bez zranění, příčina požáru v šetření," uvedla Barbora Šmaterová, mluvčí policie.

Vzhledem k vysoké hodnotě přístrojů a nástrojů, které byly v místnostech zasažených teplem či zplodinami hoření, je předběžná škoda vyčíslena vysoko. "Škoda je zatím předběžně 18 milionů korun. Ohnisko nebylo v místě koše ale hned vedle něho. Zítra budeme mít přesnější údaje o příčině," doplnil mluvčí hasičů.

AKTUALIZACE:

"Ohnisko požáru se nacházelo v kontejneru na použité jednorázové elektronické chirurgické nástroje. Pravděpodobnou příčinou požáru se tedy jeví technická závada na baterii jednoho z nich," aktualizoval Petr Poncar s tím, že hasiči uchránili majetek v hodnotě 200 milionů korun.

Foto HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24