QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tříkrálová sbírka vrcholí, v Dobřanech padl místní rekord

12.01.2024 14:55

K začátku roku nedomyslitelně patří Tříkrálová sbírka. Jinak tomu není ani letos, kdy se koná již dvacátý čtvrtý ročník. Sbírka probíhá ve dnech 1. – 14. ledna 2024. Jak dopadla sbírka v jednotlivých městech Plzeňského kraje? Čtěte v článku.

Tříkrálový pochod Plzní_0124_Milan Svoboda (14)

Stav sbírky se dá sledovat online. V některých městech Plzeňského kraje už kasičky rozpečetili, a tak naskakují první čísla.

Aktuální stav Tříkrálové sbírky (pátek 12. ledna) v DIECÉZE PLZEŇSKÁ 785 453 Kč.

Rozpečetěno je ale jen 10 %, tedy 148 kasiček z 1 480.

Jak dopadla sbírka ve městech napříč Plzeňským krajem?

V Dobřanech padl rekord

Ve středu 10. ledna se v odpoledních hodinách konalo vyhlášení sbírky pořádané ZŠ Dobřany ve spolupráci s místní farností a padl rekord.

Do ulic Dobřan, Vodního Újezdu, Vstiše a Soběkur vyšlo v sobotu 6. ledna 19 skupinek koledníku. V Dobřanech a Soběkurech byly po dobu téměř celého týdne umístěny také 3 statické pokladničky. „Výsledný součet všech 22 pokladniček je úctyhodných 173 057 Kč, což je nový rekord. Dobřanská škola se do koledování zapojila již v roce 2002 a včetně letošního ročníku se zúčastnilo 240 skupinek koledníků. Vykoledovaná částka je rovným dílem rozdělena mezi Diakonii Západ a Domov sv. Aloise (Charita Plzeň),“ uvádí město Dobřany.

V Blovicích se radují z druhého nejlepšího výtěžku v historii

Tříkrálovou sbírku v Blovicích pořádá Farní charita Blovice pod záštitou Charity ČR a ve spolupráci s městem Blovice. „Tentokrát se koledovalo hlavně o víkendu od 5. ledna do 8. ledna. Několik skupin malých koledníků - třech králů s dospělým doprovodem navštívilo blovické domovy. Dále byly kasičky umístěny ve vybraných provozovnách v centru města," uvedlo vedení města.

Ve středu 10.1.2024 proběhlo v zasedací síni Městského úřadu rozpečetění a počítání sbírky. „V minulém roce jsme spočítali historicky nejvyšší částku ve výši 94 244 Kč. Pomyslná laťka byla položena dost vysoko. Vhledem k nelehké době jsme ani neočekávali, že se vybere rekordní suma. Výsledek nás mile překvapil. Tříkrálová sbírka vynesla krásnou částku 86 905 Kč, to znamená, že se jedná o druhý nejlepší výtěžek v historii," radují se organizátoři sbírky.

V Holýšově se vybíralo do 12 kasiček

„Ráno 9. 1. 2024 se na radnici v Holýšově dostavili manželé Glacovi, kteří přinesli celkem 12 kasiček, do kterých se vybírala letošní tříkrálová sbírka. Celkem bylo vybráno v Holýšově, Kvíčovicích, Štichově, Křenovech, Honezovicích, Neuměři, Dolní Kamenici a Všekarech moc hezkých 46 672 Kč. Výtěžek sbírky poputuje do Havlovic pro domov pro matky s dětmi v tísni, druhá část pak postiženému Jonáši Klečkovi. Moc děkujeme manželům Glacovým i jejich spolukoledníkům," uvedlo vedení města Holýšov.

Ve Spáleném Poříčí a okolí vyrazilo do ulic 20 skupin koledníků

„Spočítáno, sečteno! V letošním roce se ve Spáleném Poříčí a okolí sešlo 20 skupinek koledníků, podařilo se vykoledovat 71 651 Kč. Všem štědrým dárcům děkujeme a přejeme hodně štěstí do nového roku. Obětavým koledníkům a doprovázejícím osobám děkujeme za ochotu připojit se. Výtěžek využijí v Domově sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni v Plzni a Charitní pečovatelské službě v Blovicích," uvádí za všechny pořadatele Jana Rusnoková.

Spočítáno má i ZŠ Staňkov

„Máme spočítáno! Naše děti vykoledovaly při letošní Tříkrálové sbírce krásných 95 561 Kč. Moc děkujeme všem, kteří se rozhodli pomoci dobré věci,“ uvádí škola na své facebookové stránce.

Článek budeme průběžně aktualizovat.

Tříkrálová sbírka v roce 2023 dosáhla svého rekordu výtěžkem ve výši téměř 166 milionů korun. V Diecézi plzeňské, rozkládající se na většině Plzeňského a Karlovarského kraje, se vykoledovalo skoro 7 milionů korun.

Připomínáme, že kdo se nesetká s koledníky, ale chce do sbírky přispět, může navštívit oficiální web sbírky www.trikralovasbirka.cz, kde je otevřena online kasička – platební brána.

Foto ilustrační Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT