QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nekrmte labutě na zamrzajících vodních plochách! Jde jim o život

11.01.2024 18:00

Záchranná stanice živočichů Plzeň žádá návštěvníky Šídlovského rybníka i ostatních rybníků Bolevecké soustavy a zamrzlých vodních ploch obecně, aby nekrmili labutě na zamrzlých vodních plochách. "Vystavujete je příliš velkému riziku," uvedla Gabriela Černá ze záchranné stanice.

labute4

Labutí rodině na Šídlovském rybníku v Plzni jde kvůli lidem,kteří je krmí v těchto mrazech, doslova o život. "Labuť je těžká a úzce vázána na vodu a vodní hladinu. Není stavěná na dlouhodobý pobyt na suchu a potřebuje vodu. Potřebuje pít i plavat a tak pokud, jim lidé nosí na zamrzlou vodní plochu krmení, vystavují je velkým rizikům úhynu, úrazu, ulovení predátorem či poranění psem," pokračovala dál Gabriela Černá.

Lidé si často ani neuvědomují, že by se labutím mohlo něco stát. Příkladem je středeční událost, kdy mládě spadlo do hlubokého přepadu. "Mládě se snažilo dostat k vodě na zapití krmení. Nevystavujte proto zbytečně labutě riziku úrazů. Úrazy nohou a křídel mají pro ně doživotní následky. Labuť je dlouhověký pták, může se dožívat až 30 let," dodala Gabriela Černá s tím, že labutí rodinka žíjící na Šídlováku nemá v životě moc štěstí. "Samec, vdovec po uhynulé samici (2023) napadené psem, měl již kvůli lidem velké komplikace, když na výchovu mladých zůstal sám. Proto je velmi důležité nezasahovat jim do jejich přirozených potřeb, aby mohl mláďata naučit přirozené migraci za potravou a bezpečného přezimování," prosí o respektování přírody Gabriela Černá.

Foto ilustrační DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24