QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Krmítková nákaza v Borském parku! Do odvolání nesmí lidé přikrmovat ptactvo

12.03.2024 8:42

V těchto dnech se ukázalo v krmítkách a pítku v Borském parku vážné riziko hromadného přikrmování.

borský park krmítková nákaza_0324_DES OP (4)
borský park krmítková nákaza_0324_DES OP (4)borský park krmítková nákaza_0324_DES OP (1)borský park krmítková nákaza_0324_DES OP (2)borský park krmítková nákaza_0324_DES OP (5)borský park krmítková nákaza_0324_DES OP (3)borský park krmítková nákaza_0324_DES OP (6)

„V neděli 10. 3. 2024 byl u krmítka v lesní části parku nalezen paní Jitkou Karlovou čížek lesní s příznaky „krmítkové nákazy“ Trichomonózy,“ informoval Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Ptačí trichomonóza, které se též říká krmítková nákaza, je parazitární onemocnění, které postihuje hlavně zrnožravé ptáky, především zvonky.

„Trichomonózu způsobují prvoci bičenky drůbeží (Trichomonas gallinae), které cizopasí v krku ptáků. Napadeným ptákům zduří sliznice, nemohou polykat, postupně slábnou a hynou hlady třeba uprostřed plného krmítka. Ptáka nakaženého trichomonózou poznáme na první pohled. Bývá načepýřený, apatický, často má od slin mokré peří okolo zobáku. Posedává většinou někde v závětří, mhouří oči a pokud vůbec ulétne, tak až na něj téměř sáhneme,“ uvádí ČSO.

Volně žijící ptáky napadené trichomonózou bohužel nejde léčit. A tak čížek lesní z Borského parku do několika málo minut od nálezu uhynul.

„Na základě tohoto zjištění jsme proto dnes v pondělí 11. 3. 2024 ihned všechna naše krmítka a pítka v Borském parku vyčistili. Součástí akce bylo i odstranění krmení okolo krmítek a vydesinfikování prostoru vápnem. Obě stojanová krmítka i pítka byla označena tabulkou se zákazem krmení ptáků i veverek tak, aby se nákaza na lokalitě nešířila dále a zabránilo se shlukování ptáků,“ uvádí Karel Makoň.

Je nutné, aby označená místa zůstala v tomto stavu až do odvolání a lidé v parku vysadili krmení minimálně na dva až tři týdny.

„Děkujeme všem příznivcům borských opeřenců a veverek za jejich dosavadní starostlivost a věříme, že se stejným pochopením a péčí je budou sledovat i v následujících dnech, aniž by je přikrmovali,“ uzavírá Makoň.

Foto DES OP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24