QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňští zvířecí záchranáři řeší labutí patálie téměř každý den – FOTKY

06.02.2024 8:18

V posledních dnech záchranáři ze Záchranné stanice živočichů Plzeň řešili dvě labutí patálie.

labutí patálie_0224_DESOP (6)
labutí patálie_0224_DESOP (6)labutí patálie_0224_DESOP (1)labutí patálie_0224_DESOP (2)labutí patálie_0224_DESOP (3)labutí patálie_0224_DESOP (4)labutí patálie_0224_DESOP (5)labutí patálie_0224_DESOP (6)labutí patálie_0224_DESOP (7)labutí patálie_0224_DESOP (8)labutí patálie_0224_DESOP (9)labutí patálie_0224_DESOP (10)

Plzeň – Šídlovák

„Ovdovělý samec se třemi mláďaty z roku 2023 z Třemošenského rybníka, aktuálně se zdržující v horní části Bolevecké rybniční kaskády, se včera k večeru (1. 2. 2024) opět vrátil i s mláďaty na Šídlovský rybník. Druhý den (v pátek ráno 2. 2. 2024) si paní venčící psa na lokalitě všimla, že jedno z jeho mláďat má na hlavě velkou tržnou ránu,“ líčí Karel Makoň ze záchranné stanice.

Své zjištění všímavá Plzeňanka ihned telefonicky nahlásila záchranné stanici a za necelou hodinu se Karel Makoň i s dalšími členy DES OP Gábinou Černou a Jirkou Křížem sešli na pláži u Šídlováku.

„Následoval Gábiny rychlý skok a chvat a za dalších 30 minut už byla labuť na naší ošetřovně v Záchranné stanici živočichů Plzeň,“ říká Karel Makoň. „Odhadem tři dny stará tržná a zaschlá rána na hlavě přes pravé ucho, způsobena pravděpodobně nárazem labutě v letu na vzdušné vedení a překážku, zabrala Haně Makoňové i s kontrolou veterináře zhruba jednu hodinu, přičemž v 13:10 jsme ošetřené labutí mládě vraceli samci na Šídlovský rybník.“

Na pomoc vyrazili zvířecí záchranáři i na Slovany.

„Další labutí mládě jsme za podpory široké veřejnosti odchytávali u papírenské lávky v Plzni na Slovanech na pravém břehu řeky Radbuzy. Nám velice dobře známé slabší mládě, původně z roku 2023 okroužkované na vodní nádrži Veselá u Hrádku u Rokycan, jsme měli v ruce za letošní zimu už třikrát! Na jezírkách v Lobzích, na náplavce Denisova nábřeží a řece Berounce u Dolan,“ vyjmenovává Makoň.

Tentokrát to bylo počtvrté a u bývalé papírny. Veřejnosti dobře známý labuťák Trenér (s červeným krčním límcem – značkou B110) před zraky lidí vyhnal labutí mládě téměř až na Slovanskou třídu.

„Naštěstí dvě starší dámy, znalé problematiky, duchapřítomně mládě na silnici otočily a opět zahnaly zpět na trávník k řece. Tady ho pak až do mého příjezdu spolu s dalšími hlídaly. Jakmile však mládě zahlédlo naše parádní nové zásahové vozidlo, okamžitě znervóznělo a dalo se do pochodu. Naštěstí jsem byl rychlejší a za chvilku už jsem ho vypouštěl na řeku Berounku u kostela sv. Jiří na Doubravce. Tak a teď trochu trnu, kde to bude příště,“ dodává s úsměvem Karel Makoň.

Foto DES OP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24